Dostupni linkovi

Bivše francuske ministarke traže kažnjavanje seksualnog uznemirivanja


Štampa o seks skandalu
Štampa o seks skandalu

Grupa od 17 bivših francuskih ministarki uputila je apel protiv nekažnjivosti seksualnog uznemiravanja posle svedočenja osam žena koje su optužile zamenika predsednika parlamenta Denija Bopena da ih je uznemiravao. Bopen je podneo ostavku ali negira optužbe.

Osam žena, od kojih četiri poslanice u parlamentu, optužile su Bopena za seksualno uznemiravanje. On je poslanik stranke Zelenih i suprug je ministarke za stambena pitanja Emanijel Kos, koja inače nije potpisala apel.

"Dosta je bilo. Nema više nekažnjivosti. Nećemo više da ćutimo. Sad ćemo sistematski da osuđujemo svaku seksističku primedbu, neprikladan gest i ponašanje. Pozivamo sve žrtve seksualnog uznemiravanja da podnesu krivičnu prijavu. Kao sve žene koje su ušle u sfere koje su do tog trenutka bile potpuno muške, moramo da se borimo protiv seksizma", navodi se u deklaraciji.

One ističu da ne treba žena da se prilagođava pozicijama na koje su imenovane, nego ponašanje nekih muškaraca mora da se promeni.

"Ne možete reći ženama, bez obzira da li je zaposlena, studentkinja, beskućnica ili političarka ‘šta još imaš osim velikih grudi ili: tvoja suknja je predugačka, treba da je skratiš,” dodaje se u apelu.

Stotine francuskih političarki osudile su seksualno zlostavljanje "na marginama moći", nazivajući ga "mafijaškim kodom ćutanja koji omogućava da ovakvo ponašanje prolazi nekažnjeno".

Deni Bopen
Deni Bopen

Među potpisnicama su bivše ministarke Rozelin Bašlo, Sesil Diflo, Elizabet Gigou, Oreli Filipeti, Fler Pelren, kao i sadašanja generalna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard, koja je ranije bila ministarka finansija Francuske.

U tekstu objavljenom u nedeljniku "Žurnal de dimanš" (Journal de Dimanche) se takođe navode pojedini primeri seksualnog uznemiravanja.

Tako je bivša ministarka kulture Fler Pelerin (od 2014. do februara ove godine) retko doživljavala seksualno uznemiravanje dok nije postavljena na funkciju ministarke. Kada je postala ministarka jedan novinar upitao ju je da li je dobila posao "zato što je lepa žena".

"Smatraju da smeju da čine nepristojne gestove poput tapšanja žena po zadnjici", navodi bivša ministarka pravde Ivet Rudi.

"Vreme je da žene pričaju o tome i objasne da ne dobijaju komplimente već da ih učestalo tretiraju kao kurve", navodi Rudi.

Jedna od žena koje ga optužuju, portparolka Zelenih Sandrin Ruso, kaže da je Bupin uhvatio za grudi na hodniku i pokušao da je poljubi, a da je drugoj članici Zelenih slao eksplicitne poruke.

Potpisnice deklaracije traže pooštravanje zakona protiv seksualnog uznemiravanja kao i formiranje posebnog odeljenja u policiji koje bi se pozabavilo ovim optužbama.

Francuski ministar finansija Mišel Sapen priznao je prošle sedmice da se neprimereno poneo prema jednoj novinarki, ali je istakao da to nikako nije seksualno uznemiravanje.

Tužilaštvo u Parizu otvorilo je početkom maja istragu, dok je Bopen (53) posle optužbi iznetih u javnosti podneo ostavku na mesto potpredsednika donjeg doma Parlamenta s ciljem da se posveti odbrani.

On je negirao optužbe i angažovao advokate da tuže dva francuska lista zbog klevete.

Stručnjaci su pokretanje postupka ocenili kao kraj "omerte" navodnih uznemiravanja od strane političara.

Seksualno uznemiravanje žena u Francuskoj uzburkalo je javnost kada je bivši šef MMF i kandidat za predsednika države Dominik Stros Kan pre pet godina uhapšen u Njujorku po optužbi za silovanje spremačice u hotelu.

Sud ga je oslobodio da bi godinu dana kasnije bio optužen za podvođenje prostitki. Oslobođen je i ove optužbe posle trogodišnjeg sudskog postupka.

XS
SM
MD
LG