Dostupni linkovi

Francuski spasioci prate bijelog kita zalutalog u rijeci Seinei


Vatrogasci gledaju ekran na kojem se vide snimci drona koji prati bijelog kita zalutalog u rijeci Sienei u Francuskoj, 4. avgust 2022.

Francuske vlasti prate bijelog kita koji je zalutao daleko od svog arktičkog staništa u rijeku Seinu. Pojavljivanje kita beluga u rijeci izazivalo je strah da bi bijeli morski sisar mogao umrijeti od gladi ako ostane u plovnom putu koji teče kroz Pariz.

Snimci dronom koje su snimile francuske vatrogasne službe pokazuju kako kit lagano pliva u dijelu svijetlozelenih voda rijeke između Pariza i normandijskog grada Rouena, nekoliko desetina kilometara od morau unutrašnjosti.

"To je prilično impresivna životinja, djeluje da je mirna. Ne djeluje da je pod stresom, redovno izlazi na površinu", rekao je oficir vatrogasne službe Patrick Herot iz regije Eure u Normandiji za francusku televiziju TF1.

Spoasioci pretražuju rijeku Seineu u potrazi za bijelim kitom, Francuska, 5. avgust 2022.
Spoasioci pretražuju rijeku Seineu u potrazi za bijelim kitom, Francuska, 5. avgust 2022.

Grupa za očuvanje mora Sea Shepherd France rekla je da pokušava pomoći kitu, šaljući dronove i čamac da ga prate. Rečeno je da će kit vjerovatno trebati hranu i pomoć kako bi se naveo da krene natrag prema svom prirodnom okeanskom staništu. Navodi se da je malo vjerovatno da će dugo preživjeti u slatkoj vodi, s podvodnom bukom, koja može biti zbunjujuća za kitove, iz brodova i čamaca koji voze rijekom.

"Osuđen je na smrt ako ostane u Seini", rekla je Lamya Essemlali, predsjednica grupe, za TF1.

Vlasti regije Eure saopštile su u petak, 5. avgusta da se vjeruje da kit luta u 40 kilometara rijeke sjeverozapadno od Pariza. Rekli su da je sisar izgledao zabrinjavajuće mršav i da je otplivao od brodova u nadi da će ga odvesti u smjeru ušća rijeke, između morskih luka Le Havre i Honfleur. Kit je prvi put uočen u rijeci početkom prve sedmice avgusta.

Spoasioci pretražuju rijeku Seineu u potrazi za bijelim kitom, Francuska, 5. avgust 2022.
Spoasioci pretražuju rijeku Seineu u potrazi za bijelim kitom, Francuska, 5. avgust 2022.

Borci za zaštitu prirode su se nadali da kit neće doživjeti sudbinu kita orka koji je zalutao i zatim uginuo u Seini u maju.

Bijeli kitovi su lako prepoznatljivi. Poznati i po svojoj društvenosti, obično žive, love i migriraju zajedno u jatima.

Beluge ili bijeli kitovi smatraju se ugroženom vrstom i često se nalaze u plitkim obalnim vodama Arktika, prema Nacionalnoj službi za okeane američke vlade. Rečeno je da su bijeli kitovi poznati i kao "morski kanarinci", budući da pod vodom stvaraju niz zvukova škljocanja, zviždukanja, cviljenja, cvrkutanja i mukanja.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG