Dostupni linkovi

Macron i Matarella pozvali na punu saradnju nakon nesuglasica zbog prijema izbeglica


Izbeglice i migranti na brodu Ocean Viking, novembar 2022.
Izbeglice i migranti na brodu Ocean Viking, novembar 2022.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i njegov italijanski kolega Serđo Matarela (Sergio Mattarella) pozvali su na povratak "potpune saradnje" nakon prošlonedeljnih nesuglasica zbog izbeglica i migranata spašenih u Sredozemnom moru, saopštilo je u ponedeljak, 14. novembra, francusko predsedništvo.

Dvojica lidera razgovarala su telefonom nakon što je italijanska krajnje desničarska vlada premijerke Đorđe (Giorgia) Meloni odbila da dozvoli iskrcavanje spasilačkog broda za migrante Ocean Viking, zbog čega je Francuska preuzela brod u petak.

„Obojica su potvrdili veliki značaj odnosa između Francuske i Italije i istakli potrebu da se ponovo uspostave uslovi za punu saradnju u svim oblastima, kako na bilateralnom nivou, tako i unutar Evropske unije“, navodi se u kratkom saopštenju Jelisejske palate.

Razgovori su usledili nakon što je francuska vlada u nedelju pozvala EU da "donese brz odgovor" na odbijanje Italije da u svoje luke primi brod "Ocean Viking", sa 234 ljudi spašenih na moru.

Italijanska vlada je odgovorila da je prošle nedelje već primila stotine migranata sa tri broda nevladinih organizacija.

Italija je rekla da druge zemlje EU moraju da podnesu veći teret za smeštaj hiljada migranata i izbeglica koji svake godine pokušavaju da pređu iz severne Afrike u Evropu.

Italija je, zajedno sa Kiprom, Grčkom i Maltom, u subotu osudila trenutni sistem podele prijema izbeglica i migranata i pozvala EU da interveniše, pozivajući se u prošlosti na prinudni mehanizam za preseljenje migranata i izbeglica širom bloka, podseća agencija Frans pres.

XS
SM
MD
LG