Dostupni linkovi

Frattinijev plan za Zapadni Balkan


Franco Frattini
Franco Frattini

Italija je sačinila plan za ubrzanje evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana kojim se za Crnu Goru predviđa da Evropska komisija do kraja maja počne pripreme tehničkog izvještaja o zahtjevu Crne Gore za prijem u Evropsku uniju. Predlaže se vizna liberalizacija za cijeli region do kraja godine, odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije do juna, i članstvo Hrvatske u Evropsku uniju do 2010.

Italijanski plan od osam tačaka predstavio je na sastanku ministar spoljnih poslova Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u Pragu italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini.

Italijanski plan od osam tačaka za ubrzanje procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana, koji je predstavio na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije i Sjedinjenih Država u Pragu italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini, predstavlja ambiciozan plan koji govori o tome da Italija, osnivač Evropske unije, pokazuje veći stepen interesovanja da se proces integracija Zapadnog Balkana ne uspori, zamrzne ili blokira, već da se afirmiše evropska perspektiva regiona, kaže potpredsjednik Vlade Crne Gore Gordana Đurović:

"Svakako da Crna Gora kao zemlja Zapadnog Balkana pozdravlja ovu novu inicijativu Italije i taj plan za ubrzanje atlantskih integracija našeg regiona. Mislim da je to jedna zdrava inicijativa i nadam se da će u susret budućim sastancima koje mi očekujemo sa velikom pažnjom uticati na donošenje konkretnih odluka. Svakako da su evrointegracija osnov za buduću stabilnost, ali i za razvoj našeg regiona u tom smislu i nadam se da će ova inicijativa naići na najširu podršku među državama članicama Evropske unije i pomoći da se bar neki od ovih stvari zaista u navedenim rokovima i ostvare. Svaka je bitna i mi imamo tu maksimalnu solidarnost između zemalja regiona. Progres svake zemlje pojedinačno je progres regiona u cjelini, a posebno je za nas važno ovo pitanje viznih olakšica jer očekujemo naravni i evaluaciju Evropske komisije i nastavak procesa evropskih integracija time što će se donijeti odluka da Evropska komisija pripremi upitnik. Istovremeno to će biti revizija upitnika i za sve druge zemlje u regionu tako da će im biti lakše da to vrlo brzo urade i za druge zemlje koje su izrazile očekivanje i najavu da će taj čin uraditi i da će u tom smislu za njih proces biti otvoren i dalje."

U planu Italije za ubrzanje evropskih integracija Zapadnog Balkana za Crnu Goru se predviđa da Evropska komisija do kraja maja počne pripreme tehničkog izvještaja o zahtjevu Crne Gore za prijem u Evropsku uniju. Predviđa se da se stvore uslovi kako bi bezvizni režim stupio na snagu do kraja 2009. ili početkom 2010. godine za Srbiju da se deblokira stupanje na snagu prelaznog sporazuma Evropske unije, da se Hrvatska pridruži Evropskoj uniji do 2010., predviđa se jačanje uloge specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a između ostalog i da se u prvoj polovini 2010. održi samit Evropske unije i Zapadnog Balkana uz učešće Sjedinjenih Američkih Država.

Komentarišući ovaj dokument, generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović kaže da se radi o idealnom scenariju koji bi bio sproveden u idealnim uslovima. Dio scenarija bi mogao biti ispunjen, dok će dio ići teže, smatra Radulović:

"To što ste imali prilike da pročitate u tom planu to je jedan dosta lijep spisak želja koje bi, ukoliko bi se dešavalo idealni scenario kako u Evropskoj uniji tako i u zemljama zapadnog Balkana koji je ostvariva, ali rijetko kada su idealni scenariji ostvarivi i ja sumnjam da će se ovi datumi poklopiti sa realnim stanjem stvari i da će te aktivnosti biti završene u kojima je napisano u italijanskm dokumentu. Može da se desi da pojedini navodi iz tog dokumenta budu ispoštovani, da budu u tim vremenskim okvirima ili makar sličnim i bliskim, ali sumnjam da će to biti slučaj u većini. Naše je da radimo svoj posao kod kuće, da se sprovode reforme i da se one intenziviraju jer time ćemo imati više argumenata, ne samo mi kao Crna Gora, nego i naši prijatelji u Evropskoj uniji među kojima je sada Italija i Češka Republika, ali ona je sada u sopstvenim problemima. Neke druge zemlje poput Velike Britanije su te koje nas takođe pomažu i koje nas podržavaju."
XS
SM
MD
LG