Dostupni linkovi

Izložba 'Duša Srebrenice' u Beogradu

Izložba fotografija „Duša Srebrenice“ sarajevskog fotografa Midhata Poturovića otvorena je u subotu, 3. jula, u Beogradu.

Ove fotografije nastale su u posleratnom periodu tokom dugogodišnjeg rada na pričama o genocidu u Srebrenici, gde su 11. jula 1995. godine snage pod komandom Vojske Republike Srpske (VRS) ubile više od 8.000 Bošnjaka.

Destak desničara je u neposrednoj blizini galerije u kojoj je otvorena izložba skandiralo Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, osuđenim za genocid, uz poruke "Srebrenica nije genocid". Izložbu je obezbeđivala policija i desničarima nije dozvoljeno da se približe organizatorima i posetiocima.

Organizatori su najavili da će izložba biti otvorena do 13. jula.

Zvaničnici u Srbiji ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid već govore o "strašnom i velikom zločinu".

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine kojom je potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske za genocid nad oko osam hiljada bošnjačkih civila u zaštićenoj zoni u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.

Među osuđenima, najveće kazne, doživotni zatvor, određene su za Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsednika Republike Srpske i Ratka Mladića, bivšeg
komandanta Vojske Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG