Dostupni linkovi

Fotografije Gledićkih planina sada na PC ekranima sveta


Aleksandar Sarić na Gledićkim planinama

Fotografije Kragujevčanina Aleksandra Sarića našle su se na sajtu Majkrosoftovog Windows-a, koje daunlouduju korisnici ovog operativnog sistema iz različitih delova sveta i postavljaju na desktopove svojih PC.

Iako su snimljene spontano, tokom boravka u prirodi obe fotografije su se, posle objavljivanja, našle u grupi najčešće daonloudovanih.

Aleksandar Sarić, inženjer informatike, poslao je dve fotografije, snimljene u selu Šljivice u podnožju Samara, najvišeg vrha Gledićkih planina visokog 922 metra i obe su postale svetski poznate.

Autor za Radio Slobodna Evropa kaže da su obe fotografije, uprkos oštroj konkurenciji iz celog sveta, ušle na sajt koji u proseku prihvata veoma mali broj fotografija.

"Došao sam na ideju da to snimam jer se profesionalno bavim instalacijom operativnih sistema i onda sam uočio da instalirajući Windows-e na računarima, video da ljudi daonlouduju bekgraunde koji su iz različitih delova sveta, iz Japana, Amerike, Australije…tada sam došao na ideju da nešto što je naše predstavaim ljudima u drugim delovima sveta", kaže Sarić.

Pogled na Gledićke planine
Pogled na Gledićke planine

Ubrzo je iz Majkrosofta stigla zahvalnost i čestitka na uspehu, jer se kod njih, od velikog broja poslatih fotografija iz celog sveta u proseku prihvata samo pet odsto, dok se ostale odbijaju. Osim toga, obe fotografije ubrzo su se našle u grupi najčešće daonloudovanih.

Naš sagovornik kaže da, pošto voli prirodu, često boravi na Gledićkim planinama, koje se nalaze nadomak Kragujevca gde slika "za svoju dušu i oči svojih prijatelja", navodeći da su obe fotografije, koje su postale svetski poznate, snimljene spontano.

"Volim puno prirodu i često idem na Gledićke planine. Sa sobom nosim aparat i snimam fotografije, biram koje mi se sviđaju, skupljam ih i pokazujem svojim prijateljima. Pošto znam da je priroda Gledićkih planina neponovljkiva poželeo sam da snimim neke detalje i pošaljem ih Windows-u", ističe on.

Na fotografijama koje se mogu videti i daunloudovati sa linka su motivi iz sela Šljivice u podnožju Samara, najvišeg vrha Gledićkih planina visokog 922 metra.

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG