Dostupni linkovi

Fotografija kao svedočanstvo sveta oko nas


izložba "Svet oko nas"
U Novom Sadu otvorena je izložba dokumentarnih, društveno-angažovanih fotografija “Svet oko nas”. Ljubitelji fotografija imaju retku priliku da vide radove mladih autora na temu demokratije i ljudskih prava. Posetioce čekaju ljudske priče koje predstavljaju svakodnevni život.

Na zidovima Studentskog kulturnog centra “Fabrika” postavljene su slike običnih ljudi, koji su svojim životom bili inspiracija za jedanaest mladih fotografa. Izložba “Svet oko nas” predstavlja dokumentarne fotografije iz raznih društvenih sfera. Autorka Mina Delić izabrala je priču ljudi iz Velike Hoče, na Kosovu.

„Fotografija koja mi se najviše sviđa, a izabrana je za ovu izložbu jeste fotografija na kojoj se vidi jedna stara žena koja ide putem i u jednom trenutku se taj put razdvaja. Ta žena odlazi na grob svoga sina koji je poginuo na Kosovu 1998. godine nakon što su njega i njegovog brata kidnapovali. Njegov brat je preživeo a on nije. Ova žena, koja je na slici svake subote odlazi na groblje da poseti svog sina. Glavna poruka je da je nijedan rat ne bi trebalo da se desi a istovremeno da bez obzira na ratove i sukobe život se odvija u tim malim sredinama“, naglašava ona.

Među fotografijama je i serijal mladog fotografa, Borisa Mirkova. On je pomoću objektiva zabeležio život u Hare Krišna pokretu. O ovoj verskoj zajednici malo se zna u Srbiji.

“Motivacija je za snimanje bila samo istraživanje malih verskih zajednica, a ja sam se više fokusirao na Hare Krišna zajednicu i na njihov način života kao i na praktikovanje vere u današnje vreme, i u Srbiji koja je kulturološki takva kakva jeste”, kaže Mirkov.

Slike su nastale u okviru projekta “Focusing Democracy”. Kako to koordinator programa Srđan Srđanov kaže, želeli su ponuditi alternativu trenutnim medijskim sadržajima.

“Sam projekat je želeo da promoviše i da ohrabri autore da odaberu društveno-angažovane teme, zato što društveni procesi često nisu vidljivi u medijima, pre svega zato što oni nisu dovoljno atraktivni”, smatra Srđanov.

Iako nas mediji “teraju” da izbegnemo suočavanje sa stvarnošću, izložbe dokumentarnih, društveno-angažovanih fotografija nude retku priliku da to ipak učinimo, smatra predsenik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nedim Sejdinović.

Značaj dokumentarnih fotografija je u tome da su one deo kulture sećanja. Ako se setimo kako pamtimo devedesete primetićemo da taj period uglavnom pamtimo kroz seriju dokumentarnih fotografija. A u našim medijima su vrlo retke fotografije koje beleže stvarnost zato što i slike u našim medijima imaju cilj da manipulišu javnost”, rekao je Sejdinović.

Izložba je otvorena do četvrtog oktobra u Studentskom kulturnom centru “Fabrika”.
  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

XS
SM
MD
LG