Dostupni linkovi

Nikon 1 najavio kraj DSLR fotoaparata


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Dani kada ste amaterske i profesionalne fotografe mogli razlikovati po veličini njihovih fotoaparata, uskoro bi mogli postati prošlost. Novi fotoaparat Nikon 1 V1 je čini se zakucao posljednji ekser u kovčeg DSLR fotoaparata.

Nikon 1 V1 je najmanji i najlakši aparat sa mogućnošću mijenjanja objektiva. On spada u grupu profesionalnih aparata poput onih koje proizvode kompanije "Olympus", "Panasonic", "Sony" i "Samsung".

Fotograf slavnih ličnosti Nicky Johnston je rekao da je Nikon 1 revolucija u svijetu fotoaparata. Prema njegovim riječima, dobra stvar je to što više ne mora nositi tešku opremu.

"Kvalitet, dizajn i veličina senzora su na visokom nivou. Sve to daje kvalitet o kojem smo prije nekoliko godina mogli samo sanjati", rekao je Johnston.

Nikon 1 V1 je najmanji fotoaparat sa mogućnošću mijenjanja objektiva. Ovaj fotoaparat ima i još neke mogućnosti visoke thenologije kao što je "burst mode", pomoću kojeg se načini 20 fotografija u istom trenutku, nakon čega se automatski odabiru pet najboljih. To se određuje analizom facijalne ekspresije, kompozicije i fokusa. Nakon toga se pojavljuje najbolja na LCD-u.

Glasnogovornik kompanije "Nikon" je rekao da je ovo najveći napredak od kada se na tržištu pojavio njihov prvi digitalni fotoaparat prije 14 godina.

Procesor fotoaparata Nikon 1 V1 je brži od procesora DSLR fotoaparata.

Još jedna mogućnost je "Motion Snapshot" koja pravi fotografiju i snima mini-video u isto vrijeme, tako da se stvara "pokretna" slika, objavio je Daily Mail.
XS
SM
MD
LG