Dostupni linkovi

Greta Thunberg poručila bankama da prestanu finansirati klimatsko 'uništenje'


Švedska aktivistkinja za klimu Greta Thunberg
Švedska aktivistkinja za klimu Greta Thunberg

Pred klimatski samit u Ujedinjenih nacija Glasgowu COP26, švedska aktivistkinja Greta Thunberg došla je u London kako bi se pridružila protestima na kojima se traži prestanak finansiranja projekata sa fosilnim gorivima.

Thunberg se priključila demonstracijama pred londonskim uredom banke Standard Chartered.

Londonski protesti dio su niza demonstracija koje se u petak 29. oktobra dešavaju ispred finansijskih centara, između ostalog, u New Yorku, San Franciscu, Frankfurtu i Nairobiju.

Demonstracije protiv investiranja u projekte sa fosilnim gorivima dešavaju se pred okupljanje svjetskih lidera u Škotskoj u nedelju, 31. oktobra.

Thunberg je za BBC rekla da je "primjena moguća" na samitu ako se održi dalji pritisak na političare. Rekla je da nije "zvanično" pozvana na COP26 u Glasgow.

Protestima se pozivaju banke da ne daju kredite kompanijama i projektima koji koriste fosilna goriva kao što su ugalj, nafta i prirodni gas. "Ostavite goriva u zemlji" i "Možete li udisati novac?" pisalo je na transparentima demonstranata u Londonu.

Na COP26 konferenciju dolazi više od 200 država koje treba da postave planove za smanjenje emisija stakleničkih gasova do 2030.

Izvor: BBC

XS
SM
MD
LG