Dostupni linkovi

Fosili letećeg dinosaurusa pronađeni u Kini


Ilustracija
Ilustracija
Mikroraptor - leteći dinosaurus veličine sove, koji se smatrao isključivo kopnenom životinjom, mogao je da opstane i hrani se kako u vazduhu, tako i u vodi, tvrde kanadski istraživači.

Istraživanje objavljeno ove nedjelje u magazinu "Evolution" pobilo je ranija naučna uvjeravanja da su mikroraptori živjeli isključivo na drveću i hranili se malim pticama i sisarima, veličine vjeverice.

Najnoviji dokazi o lovačkim sposobnostima mikroraptora potiču od fosila nađenih u Kini, čijom je analizom utvrđeno da stomačni sadržaj tog praistorijskog bića sadrži ostatke ribe, izjavio je paleontolog Skot Parsons, postiplomac Univerziteta Alberta.

"Sada znamo da je mikroraptor bio veoma prilagodljiv i da je živio na različitim terenima i imao raznovrsnu ishranu", izjavio je Parsons.

Dalja analiza utvrdila je da su i njegovi zubi prilagođeni hvatanju klizavog i glatkog plena, kakva je riba.

Istraživači su, takođe, utvrdili da je većina dinosaurusa mesoždera imala šiljate zube za hvatanje plijena. Ali, mikroraptor je oštre zube imao samo sa jedne strane, nagnute napred što je još jedan dokaz prilagođenosti za hvatanje plijena kakav je riba.
XS
SM
MD
LG