Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fosil Ida - predak ljudske vrste?


Fosil Ida

Znanstvenici u Sjedinjenim državama predstavili su javnosti fosil bića sličnog mački, a koji bi mogao biti predak ljudske vrste. Fosil je star oko 47 milijuna godina i najbolji je fosilni primat do sada pronađen.

Pronađeni fosil znanstvenici su nazvali Ida. Izgleda poput manje mačke, sličan je lemuru, ima dugačak rep, a umjesto kandži ima nokte, i mliječne zube poput djeteta, pa čak i palce.

“Idu” su još 1983., negdje u zapadnom dijelu Njemačke, pronašli privatni tragači za fosilima.

Njeni ostaci su tada podijeljeni na dva dijela. Donji dio je prodan muzeju disnosaurusa u američkoj državi Wyoming, dok je gornji dio tijela u privatnoj zbirci jednog kolekcionara.

Fosil Ida

Taj dio je viđen u javnosti 2006., kada ga je kolekcionar ponudio na prodaju. Kupio ga je Prirodoslovni muzej Norveške za milijun dolara.

Uslijedilo je sastavljanje Ide, a protekle dvije godine, znanstvenici su radili na istraživanju.

Norvežani su bili gotovo šokirani koliko su ostaci fosila bili dobro sačuvani, a rentgen je pokazao da je Idin posljednji obrok bio sastavljen od borovnica i ličinki.

Dobra “kondicija” fosila može se zahvaliti i idealnim uvjetima, kako kemijskim, tako i sedimetacijskim kvalitetama samog tla, gdje je Ida pronađena, u blizini Frankfurta.
XS
SM
MD
LG