Dostupni linkovi

Forum 2010: Prioritet Crne Gore članstvo u EU i NATO


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Spoljno politički prioriteti Crne Gore treba da budu unapređenje saradnje sa regionom i članstvo u Evropskoj Uniji i NATO savezu, s tim što je potrebno građanima predstaviti i sve negativne aspekte pristupanja Crne Gore sjeverno atlanstskoj alijansi, rečeno je između ostalog na okruglom stolu organizacije FORUM 2010 pod nazivom međunarodni odnosi i bezbjednosni aspekti evroatlantskih integracija Crne Gore.

Prvi prioritet crnogorske spoljne politike treba da bude saradnja sa regionom i da se još više uključi u stvaranje stabilnosti u zemljama kao što su Kosovo i Bosna i Hercegovina, saopštio je koordinator za spoljnu politiku Foruma 2010 Branko Lukovac.

"Crna Gora treba da se više angažuje u svesrdnom jačanju Bosne i Hercegovine, kao i da se na jasan način ogradi od politike, koja u kontinuitetu dovodi u pitanje opstanak i teritorijalnu cjelovitost BiH. Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova, što je bilo neizbježno, ali je propustila da u isto vrijeme donese odluku o uspostavljanju diiplomatskih odnosa otvaranjem ambasada i razmjenom ambasadora. Crna Gora bi morala da bude angažovanija u isticanju potrebe dijaloga Srbije i Kosova, kako bi se zajednički tražili putevi i održiva rješenja za dugoročnu stabilnost Kosova, za pomirenje naroda dvije zemlje."

Dosadašnji odnosi sa Srbijom nerijetko su bili opterećeni problematičnim izjavama iz Srbije, ali i neracionalnog straha u Crnoj Gori o navodnom ugrožavanju nezavisnosti Crne Gore. Lukovac je predložio dijalog između najviših državnih funkcionera dvije države.

,,Takve pojave su posljedica odsustva ozbiljnog dogovora na najvišem nivou, predsjednika država, parlamenata,vlada već na samom početku građenja odnosa dvije nezavisne države."
Branko Lukovac, Foto: Savo Prelević

Raste podrška građana članstvu u NATO


Kada je riječ o članstvu Crne Gore u NATO savezu, forum 2010 se zalaže za dijalog između neistomišljenika o tom pitanju i pozvao vlasti da javnosti prezentuje i negativne strane članstva Crne Gore u NATO prije odluke o stupanju u članstvo.

Branko Lukovac smatra doboko pogrešnom odluku o slanju crnogorskih vojnika u misiju u Avganistan. On je obrazložio da time Crna Gora dijeli odgovornost za zločine počinjene nad tamošnjim stanovništvom u ime borbe protiv terorizma

,,Učešćem u toj operaciji iz koje se SAD i sve velike zemlje saveznici nastoje izvući, dijelimo odgovornost za nebrojeno mnogo zločina prema nevinom civilnom stanovništvu Afganistana što se u ime borbe protiv terorizma dešavaju u Afganistanu. Tu nesrećnu i nepotrebnu misiju bi s toga trebalo što prije okončati, opredjeljujući se za neke druge misije očuvanja, a ne nametanja mira."

Ministarstvo odbrane Crne Gore nema dilemu da učešće crnogorskih vojnika u Avganistanu predstavlja mirovnu misiju. Rajko Novićević pomoćnik ministra odbrane ocjenuje da podrška građana prema članstvu Crne Gore u NATO raste.

,,Trenutno podrška raste i nalazi se na 40 posto, uz naše uvjerenje da će se rast nastaviti. Razmatramo i mogućnosti za poboljšanje efikasnosti ove kampanje. Svjesni činjenice da učlanjenje u NATO donosi neke nove vrijednosti, kao što je učestvovanje u misijama za uspostavljanje i očuvanje mira u svijetu, Crna Gora je spremna da pruži doprinos u skladu sa svojim mogućnostima."

Blagoje Grahovac
Vojno politički analitičar general Blagoje Grahovac kaže da ni u samom Forumu 2010 nemaju istovjetan stav o ulasku Crne Gore u NATO ali postoji visok stepen saglasnosti.

Grahovac je napomenuo da su organizovani kriminal i korupcija, terorizam i prirodni i vještački izazvane katastrofe, što znači da rizike nije moguće locirati na jednoj teritoriji već u svim zemljama svijeta. Analizirajući pozitivne i negativne strane ulaska Crne Gore u NATO savez, Grahovac je otvorio pitanje da li dovoljan budžet za finansiranje vojske, za školovanje oficirskog kadra, socijalno obezbjeđenje vojnika i konstatovao da je sadašnji sistem finansiranja vojske neodrživ

,,Sve ovo može uvesti državu u nezakonito finansiranje vojske i sistema odbrane sivim kanalima, što je produkovanje organizovanog kriminala i korupcije, a što je u suštini gajenje sopstvenog ubice.Vojska je, osim njenog malog dijela, u suštini socijalna institucija. Imati socijalnu instituciju nezadovoljnih ljudi, a pod oružjem, je vrlo opasna stvar .Takva vojska se po pravilu nikada ne upotrijeb ali se zato vrlo često zloupotrijebi u različite svrhe i od rayličitih korisnika. I zato puna integrisanost države u EU i NATO, uz visoku podršku građana je naš najveći garant da ćemo očuvati bezbjednost u zemlji koja sve više postaje naš najveći privredni i društveni resurs."

Pročitajte i ovo:
Mur: Budućnost Crne Gore je u EU i NATO
NATO (ni)je popularan
XS
SM
MD
LG