Dostupni linkovi

Konferencija pod nazivom "Forum za napredak i zapošljavanje" okupila je u Sarajevu predstavnike međunarodne zajednice i vlasti u BiH s ciljem utvrđivanja mjera koje će privući investicije, osmišljavanja novog pristupa gospodarskim problemima, podsticanja otvaranja novih radnih mjesta i ostvarivanja bolje socijalne zaštite. Razgovor o mjerama za poboljšanje privredne situacije odvijao se u znaku šteta koje su Bosni i Hercegovini nanijele velike poplave.

Ured specijalnog predstavnika i Delegacije EU u BiH, uz saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Ambasadom SAD-a, u Sarajevu je organizovao Forum o ekonomskom oporavku BiH a nakon odluke Unije u aprilu 2014. o novom pristupu Unije prema BiH.

Peter Sorensen, specijalni predstavnik, između ostalog je naglasio da se sada više nego ikada pokazuje potreba za provođenjem reformi koje su u Bosni i Hercegovini u "opasnom zaostajanju". Sorensen, kao i drugi ugledni međunarodni učesnici, pozvali su na njihovo što brže provođenje, kako bi se zemlja ekonomski oporavila, a koju su, uz ostale nedaće, pogodile i poplave katastrofalnih razmjera.

Peter Sorensen
Peter Sorensen
"Ovaj forum upravo daje priliku da zajednički razmotrimo koje su to reforme, na koji se način one mogu realizirati. Također smo okupili predstavnike akademske zajednice, političkih stranaka, različitih institucija. I putem socijalnih mreža jako smo aktivni. Evo, do ovog trenutka već smo imali 24.000 različitih odgovora, odnosno pravih inputa koje smo dobili. Ali ovo je tek početak procesa i nadamo se da će nam to poslužiti u narednim mjesecima kao temelj na osnovu kojeg ćemo sarađivati sa civilnim društvom, sa institucijama, sa vlastima. Nadam se da ćemo doći do onoga šta je to što trebamo zajednički raditi", kazao je Sorensen.

Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija naglašava značaj procjene štete koju rade međunarodni stručnjaci, te ističe da se otklanjanje posljedica poplava treba vezivati za provođenje reformi.

"Ta konferencija je velika šansa da ono što nas je sad zadesilo da tome pristupimo na pravi način. Zahvaljujem se predstavnicima Evropske unije, Svjetske banke i UNDP-a koji su već počeli i koji će, nadam se po planu, pod vodstvom eksperate Evropske unije, do 17. juna da dovrše procjenu šta nam se desilo. Očekujem i vjerujem da će ta ocjena biti dobra podloga da napravimo ono što se zove donatorska konferencija, uz učešće svih, i domaćih snaga, međunarodne zajednice, pojedinih zemalja, humanitarnih organizacija, i vjerujem da je to moguće", rekao je Lagumdžija, te istakao:

Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
"Vjerujem da reforme o kojima se ovdje govori, da su to reforme koje se mogu provoditi uz obnovu i da se obnova zemlje mora provoditi kroz ove reforme, i ekonomske reforme i reforme vladavine prava. Mislim da je to važno zato što je neophodno da svi zajedno pokažemo veći stepen solidarnosti i veći stepen zajedništva, i mi u Bosni i Hercegovini i preko entitetskih granica, preko etničkih granica, preko cehovskih granica, da čitav presjek ovog društva na neki način pokaže da može biti i raditi zajedno, kritikovati se, ispravljati 'krive Drine', ispravljati makar ono što se može ispraviti, ukazivati na sve, ali u krajnjem slučaju, raditi zajedno u dobroj namjeri."

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda naglasio je da su poplave donijele ogromne posljedice a da BiH nije u stanju da ih sama sanira.

"Bosna i Hercegovina nema unutarnji kapacitet da bi se nosila sa ovim nedaćama i zato svu svoju energiju usmjeravam da to prikažem, da kažem ljudima da je ovo posebna situacija. Imaju dvije, neki kažu tri faze oporavka, međutim, ljudi ne mogu ostati po školskim dvoranama, šatorima. Trebaju vratiti dom i treba im što prije vratiti posao. Treba pomoći gospodarstvenicima - tisuće i tisuće poduzeća je izgubilo opremu, objekte i sve ostalo", riječi su Bevande.

Brian Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, objasnio je kako će biti sve značajnije da bh. lideri sa predstavnicima međunarodne zajednice rade na reformama.

"Kao što je većini vas poznato, mi smo odmah pružili hitnu humanitarnu pomoć ondje gdje je bilo potrebno, a nastavljamo i da razgovaramo sa vlastima u ovoj zemlji da vidimo gdje bi se još moglo i na kojim područjima pružiti pomoć od strane SAD. Dok radimo na oporavku od ovoga što se nedavno desilo, od ove katastrofe, u narednom periodu sve će važnije biti za bh građane da njihove vođe zajedno sa međunarodnom zajednicom da rade na tome da dođe do onog što se ja nadam, a to je reforma ovog društva ovdje. Ova nesreća koja se desila, također predstavlja i određene prilike i donosi određene šanse da se kreiraju i strukture i sistemi koji će obezbijediti bolju budućnost", konstatovao je Hoyt Yee.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić na Forumu o ekonomskom oporavku BiH je podvukao da su prvi povoljni znaci bolje privredne situacije u BiH izgubljeni u posljedicama katastrofalnih poplava.

"Ova katastrofa koja nam se desila je, rekao bih, ove prve znake oporavka i optimizma vratila daleko od početka. Ako pogledate makroekonomske pokazatelje, vidjećete da smo u 2013. godini zabilježili rast od 1,6 posto, da je industrijska proizvodnja počela da raste 6,4 posto, da smo imali negativnu inflaciju 1,2 posto i da je nezaposlenost bila 27,5 posto, koja je najveća u regionu. Mislim da je nezaposlenost najveći problem", ocijenio je Kozarić.

Christian Danielson
Christian Danielson
Generalni direktor generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Christian Danielson izjavio je da je nakon obilaska mjesta koja su najteže pogođena poplavama, shvatio razmjere katastrofe i dugog puta oporavka BiH.

"Otklanjanje posljedica poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu blisko je povezano s potrebom za opštim privrednim oporavkom u zemlji", kazao je Danielsson i dodao:

"Nadam se će ovo o čemu smo danas razgovarali doći u prvi plan političke diskusije u BiH i da će igrati važnu ulogu u predstojećoj izbornoj kampanji. Smatram da će donijeti opredjeljenost onih koji pobjede na izboroma da idu naprijed. Bilo bi to u interesu BiH, a to će takođe biti i onaj element koji će pokrenuti BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji."

Obraćajući se učesnicima skupa, njemački šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier naglasio je da u BiH 20 godina poslije rata situacija nije dobra, jer ima puno nezaposlenosti i korupcije.

"Imate obrazovane mlade ljude i podršku susjeda. Sada je bitno da vlada i političke elite odgovore narodu", zaključio je Steinmeier.
XS
SM
MD
LG