Dostupni linkovi

'Većina' članica APEC-a osuđuje rat u Ukrajini


Kineski predsjednik Xi Jinping (lijevo) sa tajlandskim premijerom Prayuthom Chan-ochaom na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Bangkoku 19. novembra 2022.
Kineski predsjednik Xi Jinping (lijevo) sa tajlandskim premijerom Prayuthom Chan-ochaom na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Bangkoku 19. novembra 2022.

Azijsko-pacifički lideri dodali su svoj glas međunarodnom pritisku na Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu, izdavši saopštenje na samitu u kojem se kaže da je "većina" njih osudila rat.

Dvadeset i jedna članica Foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) izdala je zajedničku deklaraciju 19. novembra nakon dan i po dana razgovora u Bangkoku u kojoj su kritizirali sukob i globalna ekonomska previranja koja je izazvao, piše AFP.

Saopštenje sa samita složile su sve članice APEC-a, uključujući Rusiju i Kinu, koja se uzdržala od javnih kritika Moskve zbog invazije, ali uključuje niz diplomatskih izmišljotina.

"Većina članica oštro je osudila rat u Ukrajini i naglasila da on uzrokuje ogromnu ljudsku patnju i pogoršava postojeće krhkosti u globalnoj ekonomiji", navodi se.

"Bilo je i drugih stavova i različitih procjena situacije i sankcija."

Osim zamjene naziva organizacije, izjava je bila od riječi do riječi ista kao i deklaracija G20 objavljena u srijedu nakon samita u Indoneziji i navodno je plod intenzivnog diplomatskog cjenkanja.

U saopštenju APEC-a je istaknuta "ogromna ljudska patnja" uzrokovana ratom, uz žaljenje zbog njegovog uticaja na ekonomski rast, inflaciju, lance snabdijevanja i sigurnost energije i hrane.

Tajlandski premijer Prayut Chan-O-Cha, domaćin samita, pozdravio je "uspješan" završetak skupa prije nego što je predao dužnosti predsjedavajućem sljedeće godine, Sjedinjenim Državama.

Vašington i njegovi saveznici iskoristili su samit G20 da prošire koaliciju protiv invazije predsjednika Vladimira Putina i odbiju tvrdnje Kremlja o ratu Istoka protiv Zapada.

Budući da su njegovi ratni napori propadali pred ukrajinskim otporom podržanim podrškom Zapada, Putin je odbio prisustvovati samitu G20 ili APEC-a, poslavši svog ministra vanjskih poslova na Bali i zamjenika premijera u Bangkok.

Putinov izaslanik u APEC-u, zamjenik premijera Andrej Belousov rekao je da su uprkos nekim "prilično nepravednim kritikama" na račun Rusije, čak i "neprijateljske zemlje" pokazale suzdržanost i konstruktivan pristup rješavanju zajedničkih problema.

Moskva je ove sedmice pokrenula niz raketnih napada širom Ukrajine nakon što je izgubila grad Herson u jednom od najvećih neuspjeha koje su pretrpjele ruske snage od njihove invazije u februaru.

Napad je ostavio milione ukrajinskih civila u nestašici struje.

XS
SM
MD
LG