Dostupni linkovi

SDP najavila formiranje vlasti na nivou entiteta Federacija BiH


Sastanak koalicionih partnera u Doboju, 5. januar 2023.
Sastanak koalicionih partnera u Doboju, 5. januar 2023.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovina (SDP BiH), koja je dio koalicije na nivou države Bosne i Hercegovine i entiteta Federacija BiH (FBiH), najavila je u ponedjeljak 30. januara da od narednog dana kreću u formiranju vlasti na nivou FBiH.

Mijatović je naveo i da je dat nalog kantonalnim organizacijama da počnu razgovore sa svim političkim strankama u vezi formiranja većine u svim kantonima, s posebnim fokusom na Kanton Sarajevo, Tuzlanski i Unsko-sanski kanton.

Dodao je i kako za SDP u okviru stranaka koje čine koaliciju na nivou entiteta FBiH više "ne postoji stranka Za nove generacije", te da će 31. januara biti održan sastanak stranaka koje čine koaliciju na nivou ovog entiteta.

Stranke u entitetu Federacija BiH su krajem 2022.godine formirale koaliciju, tzv. Osmorku koju čine: SDP BiH, Naša stranka, Za nove Generacije, Narod i Pravda, Narodni evropski savez, BH inicijativa, Pokret demokratske akcije i Stranka za BiH.

Narodni evropski savez (NES) i Stranka za BiH su 5. januara saopštili da neće biti u vlasti na državnom nivou.

Razlog je, kako su naveli, donošenje Zakona o nepokretnoj imovini RS, kojeg je Skupština tog bh. entiteta usvojila krajem prošle godine. Ustavni sud BiH je je ranije donio odluku da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje tog pitanja, jer se radi o nadležnosti države BiH.

Vladajuću koaliciju na državnom nivou čine pored Osmorke i Savez nezavisnih socijaldemokrata, te Hrvatska demokratska zajednica BiH.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG