Dostupni linkovi

Fon der Lajen: Crna Gora da pređe posljednju milju do EU


Predsjednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na konferenciji za novinare u Podgorici, 31. oktobar 2023.
Predsjednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na konferenciji za novinare u Podgorici, 31. oktobar 2023.

Crna Gora sada treba da bude potpuno fokusirana na proces pristupanja Evropskoj uniji, poručila je u utorak predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posjete Podgorici.

Upitana koliko je realno da Crna Gora bude članica EU do 2030. godine, ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem odgovorila da nema potrebe za čekanjem:

"Ako ispunite uslove, nećemo se vezivati za datum. Ne postoji kalendar procesa pristpanja EU, već je bitno sprovođenje reformi. Podstičem Crnu Goru da pređe tu posljednju milju i vrata će se otvoriti”, rekla je Fon der Lajen.

Ona je rekla da je proširenje na samom vrhu prioriteta Evropske komisije, a da je Crna Gora već dugo zemlja koja je najviše napredovala na putu ka članstvu. Ona je pohvalila Crnu Goru za stoprocentnu usaglašenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU

Crna Gora je jedina među zemljama kandidatima koja ima otvorena sva pregovaračka poglavlja. Međutim, od 2017. nije zatvorila nijedno. U prošlogodišnjem izvještaju Brisela konstatvano je da vlasti nisu pokazale posvećenost agendi EU.

Predsjednik Jakov Milatović kazao je da razumije kritički stav EU iskazan u prošlogoišnjem izvještaju EK i nedavno usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta:

"Nadam se da smo u tom smislu naučili lekcije i da su se nakon dužeg perida nezadovoljavajuće dinamike sada zaista stvorili uslovi da se proces snažnije ubrza".

Milatović je optimista da će Crna Gora prije 2030. postati članica.

Predsjednica EK će se u toku dana sastati sa novoizabranim premijerom Milojkom Spajićem koga je crnogorski parlament, nekoliko sati ranije, izabrao za premijera nakon žestoke rasprave koja je trajala cijele noći.

Nakon susreta sa premijerom, Fon der Lajen će nastaviti balkansku turneju posjetom Beogradu i Sarajevu.

Prethodno je boravila u Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG