Dostupni linkovi

Fon der Lajen: Afrika je važna za EU


Ursula fon der Lajen u Adis Abebi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dala je danas uveravanja za čvrstu podršku Evropske unije Africi u Adis Abebi, gde je došla u prvu posetu van Unije od preuzimanja dužnosti.

"Nadam se da moje prisustvo u Afričkoj uniji može da pošalje snažnu političku poruku zato što su afrički kontinent i Afrička unija važni za Evropsku uniju i Evropsku komisiju", rekla je Fon der Lajen posle sastanka sa predsednikom komisije Afričke unije Musom Fakijem Mahamatom.

Ona je ocenila da Afrika i Evropa mogu da saradjuju u borbi protiv klimatskog zagrevanja.

"Vi ovde na afričkom kontinentu razumete bolje od ikog klimatske promene", rekla je ona. Fon der Lajen želi od Evrope da napravi prvi neutralni kontinent po pitanju klime do 2050. i treba 11. decembra da predstavi Zeleni pakt.

Ona je sa šefom Afričke unije razgovarala i o migrantskim i bezbednosnim pitanjima. Fon der Lajen je rekla da nije tu da predstavi neki veliki plan za Afriku nego pre svega da sluša, navodeći da je uverena da zajedno mogu da nadju odgovore na brojne izazove.

Faki je apelovao za veće medjunarodno angažovanje u suprotstavljanju bezbednosnim pretnjama, pre svega terorizmu.

Predsednica Evropske komisije kasnije se sastala sa etiopskim premijerom Abijem Ahmedom. Oni će, kako je najavljeno, razgovarati o pomoći koju Brisel može da pruži Etiopiji koja se priprema za opšte izbore u maju 2020. godine, važne za budućnost zemlje.

Tokom dana trebalo bi da budu potpisani sporazumi o finansijskoj pomoći EU za Etiopiju od 170 miliona evra, izjavio je jedan evropski izvor za Frans pres. Od toga će 100 miliona evra biti za podršku budžeta zemlje, 50 miliona evra za sektor zdravstva, 10 miliona za izbore i 10 miliona za otvaranje radnih mesta.

EU je glavni trgovinski partner Afrike, i njen glavni izvor investicija i pomoći za razvoj.

XS
SM
MD
LG