Dostupni linkovi

Folklorna smotra u Livnu: Njegovanje tradicije i druženje


Smotra folklora u Livnu
Smotra folklora u Livnu
Na Čajeru u Vidošima kod Livna održana je Treća međunarodna smotra folklora „Gospojina 2012.“. Središnja manifestacija počela je mimohodom kulturno-umjetničkih društava, nakon čega je publika uživala u bogatstvu zvuka, boja i igre društava iz Makedonije, Hrvatske i BiH.

Organizatori ove manifestacije treći put za redom su članovi KUD „Rudine“ župa Vidoši iz Livna. Ugostili su preko 350 članova iz devet kulturno-umjetničkih društava, te su se, premda postoje tek dvije godine i osam mjeseci, pokazali uspješnim organizatorima i domaćinima:

„Osobno, a i cijelo društvo je prezadovoljno. Jesmo uložili puno truda. Sva društva koja smo pozvali su i došla. Ja vjerujem da će opravdati naš poziv, a oni svoje gostovanje. I da će svi koji su došli ovdje uživati u folkloru i u nošnjama“, kazao je to voditelj KUD Rudine Josip Perković.

Riječi hvale imaju i gosti iz Makedonije.

„Gostoprimstvo je na visokom nivou. Prvi put smo ovdje i zadovoljni smo. Organizacija je na nivou. Djeca su prezadovoljna. Nismo imali mogućnost da prošetamo gradom, ali nadam se da će to biti sutra“, kaže Sanja Manasijević, koreografkinja društva „Skopje“.

I Irfan Šabić, voditelj KUD „Tono Hrovat“ iz Velike Kladuše, za smotru ima samo riječi hvale.

(FOTOGALERIJA: Smotra folklora u Livnu)


Goran Sučić, član žirija, prof. glazbe iz Splita, Livnjak podrijetlom, uz smotru je od njenih samih početaka. Treba se napraviti još mnogo toga, ali napredak je evidentan. Uz izražavanje zadovoljstva što društva okupljaju veliki broj mladih, daje i pokoji savjet:

„Treba njegovati tradiciju i odgojiti nove ljude. Dakle, kulturno-umjetnička društva koja pjevaju gangu moraju prenijeti na mladu osobu da bi ganga opstala, isto važi i za ostale elemente folklora. Zato sam ja prezadovoljan ovim što se čini. Mislim da društvena zajednica, uža i šira, treba imati više sluha, pomoći i podržati ovu akciju. I s tim ćemo biti prepoznati i drugdje.“

Više tisuća posjetitelja uživalo je u vatrometu boja i zvuka, kušanju autohtonih proizvoda. Stručni sud kazao je svoje - najbolji su bili iz KUD Kamešnica iz Otoka kod Sinja, drugo mjesto pripalo je Drvaru, a treće Makedoncima.

Za nas su, ipak, svi oni pobjednici jer su očuvali tradicijsku kulturu svoga kraja, a voditelj društva domaćina iskoristio je prigodu da u službenom obraćanju očita svojevrsnu 'bukvicu' političarima:

„Ovdje su Bošnjaci. Ovdje su Makedonci. Ovdje su Srbi. A svima njima su domaćini Hrvati. Svi su došli pokazati svoje uvažavajući onog drugog, toliko svojeg da će oni najbolji biti nagrađeni. Može li zajednica politika slijediti ovaj naš primjer? Može ako hoće. Zato pozivamo i njih da otvore oči i progledaju na nijh, da vide kako se nešto ipak, bez mržnje i rata, može postignuti uvažavajući druge i drugačije. Uživajte u ljepoti svoga, ali i onoga drugoga.“
XS
SM
MD
LG