Dostupni linkovi

Fokus banjalučkog Teatar festa na mladima


Željko Stjepanović
U nedelju uveče, u banjalučkom Narodnom pozorištu, startovao je 15. Teatar fest "Petar Kočić". Sve do naredne nedjelje pred tamošnjom publikom smjenjivaće se najznačajnija pozorišta iz regiona, eminentne teatarske kuće iz svih glavnih gradova gdje se predstave igraju na jezicima nastalim iz nekad zajedničkog. Tim povodom za RSE govori Željko Stjepanović, umjetnički direktor banjalučkog festivala.

RSE: U nedelju uveče je u Narodnom pozorištu počeo XV po redu Teatar fest „Petar Kočić“. Prvo veče i nastup domaćina, doduše van konkurencije?

Stjepanović: Jeste. Narodno pozorište Republike Srpske otvorilo je Teater fest sa izvedbom naše osme premijere u ovoj sezoni, predstavom „Viktor ili djeca na vlasti“ autora Rožea Vitraka u režiji Filipa Grinvalda.

RSE: Koje će predstave u okviru Teatar festa vidjeti Banjalučani i, nadam se, brojni gosti?

Stjepanović: Ja se također nadam. Poslije nas u ponedjeljak nastupa Jugoslovensko dramsko pozorište sa predstavom „Drama o Mirjani i onima oko nje“, u utorak Atelje 212 sa predstavom „Pošto pašteta“, srijeda Crnogorsko narodno pozorište sa predstavom „Lasica“. Zatim u četvrtak Teatar ITD iz Zagreba sa predstavom „Mrzim istinu“. U petak, 8. juna, je predstava „Kad bi ovo bio film“ Sarajevskog narodnog pozorišta., u subotu 9. 6. UK Vuk Karadžić sa predstavom „Bunar“ i u nedjelju opet Narodno pozorište Republike Srpske van konkurencije zatvara festival sa predstavom „Na dnu kace“ i taj dan je ujedno dodjela nagrada.

RSE: Čini se da dosad na vašem festivalu nije bilo ovako reprezentativne selekcije. Da li je to zbog ove godišnjice, sticaj okolnosti ili je festival napravio neki značajniji iskorak?

Stjepanović: Mislim da je festival napravio značajniji iskorak u smislu da je to u početku bila samo revija, zatim je to prije pet do šest godina preraslo u festival koji je imao određeni broj nagrada. Mi u šali kažemo da je ovaj festival najbogatiji festival što se tiče nagrada. Napravili smo pomak u tom smislu.

Selektor ovogodišnjeg festivala je Slavko Milanović koji je napravio uvid u kvalitet preko kojeg će banjalučka publika i svi ostali koji budu u Banjaluci u to vrijeme, vidjeti šta se dešava u regionu.

Fokus nam je da malo osnažimo mlade autore, prvenstveno pisce i zato ćemo dodijeliti četiri nagrade za pisce. Ove godine smo uveli i konkurs za savremeni dramski tekst, koji je trajao gotovo godinu dana i bilo je prijavljeno oko 140 pisaca iz regiona. Na Teatar festu ćemo dodijeliti i nagradu za najbolji savremeni dramski tekst po odluci žirija u kojem su Darko Lukić, Miki Radonjić i Luka Kecma.

Pored te nagrade za pisce mi smo se opredijelili da imamo nagrade za najbolju dramu, najbolju dramatizaciju ili adaptaciju i najbolji iskorak u stvaranju samog dramskog teksta tokom procesa rada na samoj predstavi između reditelje i glumaca. Uz to imamo i četiri ravnopravne glumačke nagrade, nagradu za režiju, za predstavu u cjelini, za scenografiju, kostimografiju, scenski pokret. Gotovo sve što se može dodijeliti na jednom festivalu.

Tako da mogu reći da smo i mi koncepcijski uspjeli da zatvorimo ovaj festival sa svim njegovim manifestacijama i propratnim stvarima, kao što su radionice koje ćemo imati u okviru Teatar festa. To je prvenstveno radionica scenskog pokreta koju će voditi Stela Korljan, zatim glumačka radionica koju će da vodi Mladen Materić. Uveli smo nešto što mi u Banjaluci nemamo i nedostaje, a to je pozorišna kritika. Nastojaćemo od ovog Teatar festa da svake godine imamo po jednog predavača u radionici pozorišne kritike, koji će da okupi sve zainteresovane medije u regionu, da dođu na tu radionicu i da prate rad tog profesora koji bude predavao i uz njegovo mentorstvo u svojim medijima da pišu pravu pozorišnu kritiku o našim predstavama.

Finansije uvijek bolna tačka
RSE: Po svemu sudeći možemo računati na sličan, možda još bolji, odziv pozorišta i pozorišnih radnika na budućim smotrama.

Stjepanović: Ja se nadam. Mi smo već sad zadovoljni selekcijom i svim ovim što se dešavao oko Teatar festa i računamo da će to, ako nama dođu određene ideje, da poboljšamo i rad i kvalitet Teatar festa.
Narodno pozorište u Banja Luci
Narodno pozorište u Banja Luci

RSE: U ovom trenutku mi se čini potpuno zanimljivim čuti kako ste uspjeli prikupiti finansijska sredstava jer u goste vam dolaze sve velike teatarske kuće, brojni glumci, ugledni tumači onoga što se dešava na daskama?

Stjepanović: To je uvijek bolna tačka, ali naš upravnik, Nenad Novaković, to dosta dobro radi i već je zatvorio kompletnu finansijsku konstrukciju. Pokrovitelj Teatar festa je Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a i Grad kao domaćin snosi određeni dio troškova. Imamo i dosta generalnih sponzora tako da mi se čini da to neće biti veliki problem. Cijena ulaznica je 20 KM. Tu ne možemo nešto puno da računamo na neki prihod, ali solidno je jer mi nemamo veliku salu. To je oko 300 mjesta i dok podijelite gostima ostane jako malo da sa tim možete da kalkulišete. Ali možemo reći da što se finansijske konstrukcije tiče da je sve zatvoreno i što se toga tiče da je u redu.

RSE: Vi teatarski radnici ste jako dobro povezani, često se srećete?

Stjepanović: Mi u regionu imamo jako dobru saradnju. Što se tiče naših gostovanja po gradovima BiH, to ide jako dobro. Mi gostujemo u Sarajevu, iz Sarajeva gostuju kod nas. Bili smo na MESS-u, što nam je jako drago, koji je jedan od najboljih festivala, ne samo u BiH, nego i u regionu. Prisutni smo i u Mostaru svake godine i u istočnom i u zapadnom dijelu. U Mostaru smo ove godine igrali sa dvije različite predstave u isto vrijeme. U Tuzli smo gostovali, kao i u Zenici. Jako sam zadovoljan.

Naravno da se tu može dosegnuti viši nivo razmjene pozorišnih kuća unutar Teatar festa, ali to je sada sfera u kojoj mi moramo da se izdogovaramo kako i na koji način da to poboljšamo i da krene cirkulacija. Najbolje je krenuti od kvalitetne predstave. Ako imate vrhunsku, kvalitetnu, predstavu ne vidim razlog zašto, ako se to desi u Sarajevu, to ne vidi publika i u Banjaluci, u Prijedoru ili obrnuto. Ja sam svojevremeno zagovarao, pošto je festival u Brčkom prilika gdje mi u BiH možemo da pokažemo šta imamo, da ona najkvalitetnija predstava koja pobjedi na festivalu u Brčkom ima jedan dodani impuls od nas svih teatarskih radnika i kuća da napravi jednu turneju po BiH i da svaki dio BiH pogleda koja je to predstava najbolja.

Nadamo se da ćemo u tome i uspjeti jer to je najbolja polazna tačka da nas vrhunska predstava spoji i da drugima pokažemo ono najbolje što smo uradili.
  • 16x9 Image

    Budo Vukobrat

    Novinarstvom se počeo baviti 1973. godine kao reporter u Televiziji Sarajevo. Više od 13 godina u programima RSE angažovan na novinarskim i uredničkim poslovima.

XS
SM
MD
LG