Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sve više "low cost" avio kompanija u Srbiji


Važan korak za unapređenje avio-saobraćaja u Srbiji, označilo je potpisivanje sporazuma o Otvorenom nebu Evrope
Niskotarifna avio-kompanija "Flaj Niki", čiji je vlasnik nekadašnji šampion Formule 1 Niki Lauda, uvela je letove između glavnih gradova Austrije i Srbije i leteće šest puta nedeljno, svaki dan osim subote.

Razlog frekventnijem saobraćaju ove kompanije kroz Srbiju, svakako je nedavna odluka o stavljanju zemlje na "belu šengen listu".

Ovo je četvrta “low cost” kompanija koja ima dozvolu da leti iz Srbije. Koliko ovaj vid prevoza, koji podrazumeva daleko niže cene avio karata, znači građanima Srbije?

Prvi let iz Beča, sa 58 putnika, bio je kraći od uobičajenog, jer, kako kaže legendarni ljubitelj brzina, “to je normalno, pošto se trudim da letim brzo."

“Izuzetno sam zadovoljan odzivom koji smo do sada imali, rezervacijama za let za Beč. Ukoliko se nastavi ovim ritmom, od iduće godine ćemo leteti sa dva aviona dnevno.”

Dolazak druge austrijske avio-kompanije u Srbiju pozdravlja i ambasador ove zemlje u Beogradu Klemens Koja koji, takođe, očekuje daleko bolji promet:

“Ovo je jedna lepa prilika da se stanovnici dve zemlje posećuju i bolje upoznaju. Vizni režim je oslobođen od 19. decembra prošle godine, tako da očekujemo povećanje prometa, odnosno, mnogo više putnika u narednom periodu.”

Važan korak za unapređenje avio-saobraćaja u Srbiji, označilo je potpisivanje sporazuma o Otvorenom nebu Evrope, i posebno, ukidanje šengenskih viza. U prvih mesec dana primene bezviznog režima, promet putnika u avio-saobraćaju je povećan za 20 odsto.

NAJAVE DOLASKA I DRUGIH KOMPANIJA

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj Srbije Miodrag Miljković:

“Liberalizacija avio-saobraćaja i našeg srpskog tržišta je, pre svega, u interesu građana Srbije, tako što povećanje prometa smanjuje cene, a srpski aerodromi koji postaju čvorišta međunarodnog transporta, omogućavaju građanima da lete na veći broj destinacija.”


Aviokompanija Flaj Niki, deo je Er Berlin Niki grupe koja ima oko 130 aviona i preveze oko 30 miliona putnika godišnje. Ove godine iz Beča leti sa 17 aviona. Let do Beograda, sa svim taksama, kreće se od 58 evra.

“Razlika u pristupu moje kompanije u odnosu na ostale je da počinjemo prodaju rezervisanih karata sa najjeftinijom cenom od 29 evra. Cena karte raste, što se više približavamo danu polaska. Najskuplje karte prodajemo na sam dan polaska, ali su i tada 30 odsto jeftinije od konkurencije,”
kaže Lauda.

Osim kompanije “Flaj Niki”, dozvole za sletanje na domaće aerodrome imaju još tri niskobudžetne avio-kompanije "Džerman vings" i "Norvidžan er šatl", koje lete iz Srbije od 2006., odnosno 2007. godine, kao i italijanska kompanija "Vind džet", koja je nedavno uspostavila letove na liniji Niš - Bolonja.

“'Džerman vings' saobraća za Štutgart i Keln po tri puta nedeljno, a 'Norvidžan er šatl' saobraća za Oslo jednom nedeljno i za Stokholm saobraća sezonski”, rekla je Anamarija Matić, PR Aerodroma Beograd.

Očekuje se da još jedna niskotarifna avio-kompanija ovih dana podnese zahtev za letove iz Srbije.

“To je mađarska kompanija “Viz er”, jedna od najvećih niskotarifnih avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi. Oni će, uskoro, objaviti kada tačno i pod kojim uslovima će leteti. Očekujemo, svakako, da će građani po najpovoljnijim cenama, sa ovom kompanijom da lete ka mnogim gradovima.”


Koliko prisustvo ovih avio-kompanija znači građanima, i u kojoj meri koriste njihove dosadašnje usluge?

XS
SM
MD
LG