Dostupni linkovi

Florijan Biber o paradi u Moskvi: Srbija iskušava EU


Crveni trg u Moskvi

Odluka predsednika Srbije Tomislava Nikolića o učešću srpskih vojnika na vojnoj paradi u Moskvi 9. maja u suprotnosti je sa izjavama o posvećenosti procesu integracije Srbije u Evropsku uniju. Ovo je u saopštenju naveo Eduard Kukan, predsednik parlamentarne grupe za Srbiju u Evropskom parlamentu. Iako zvanične reakcije Evropske unije za sada nema, sagovornici RSE smatraju da se ovaj potez neće dobro odraziti na dinamiku integracije Srbije u EU.

Eduard Kukan je upozorio da u trenutnoj situaciji Nikolićeva odluka postaje važan politički gest i da bi srpski predsednik trebalo da bude svestan da takvi gestovi mogu da imaju uticaj na proces evropskih integracija zemlje.

Nikolić je u utorak odlučio da prihvati ruski poziv srpskoj vojsci da učestvuje na Paradi pobede 9. maja u Moskvi, povodom 70. godišnjice pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu. Predsednik Srbije je, podsetimo, već ranije najavio da će i sam 9. maja biti u Moskvi na Paradi pobede. Uz Belorusiju, Srbija će verovatno biti jedina evropska zemlja koja će sa Rusijom marširati na Crvenom trgu.

Da o vojnom defileu srpskih vojnika Nikolić nije jedini odlučivao sveodoči i izjava šefa diplomatije Ivice Dačića da se učešće srpske vojske na ruskoj vojnoj paradi “nekima neće svideti”, ali da je Srbija zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu spoljnu politiku. Jedino što je Dačić ispustio da kaže jeste da su ti “neki” Evropska unija i da ona nije prisilila Srbiju da joj se pridruži, već da je to Srbija, sa sve Dačićem, sama izabrala.

Podsetivši da je situacija u Ukrajini još teška, da je Rusija prekršila medjunarodno pravo aneksijom Krima, a da članice EU i Srbija poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport u komentaru o učešću srpskih vojnika na vojnom defileu u Moskvi bio je, ipak, vidno uzdržan. Onje za lokalne medije prokomentarisao da je na Srbiji da odluči na kojim događajima će učestvovati i na koji način, uključujući i vojnu paradu u Moskvi.

Florijan Biber
Florijan Biber

Florijan Biber, profesor studija Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu, smatra da je Nikolićeva odluka samo poslednji njegov gest kojim se iskušavaju granice Evropske unije i da će se takvi potezi negativno odraziti na evrointegraciju Srbije.

“Mislim da ta odluka nije iznenadjenje, pogotovo od strane predsednika koji se, otkako je zaseo na tu funkciju uvek zalagao za bliže odnose sa Rusijom. Zato ovu njegovu odluku vidim samo kao još jedan korak na tom pravcu koji je već uspostavljen. I Nikolić i Vlada u nekoj meri pokušavaju da vide gde su granice Evropske unije, odnosno, do kada će prihvatati takve njihove poteze. Naravno, to je samo ravan simbolike, ali tim potezima se ipak krši solidarnost Evropske unije kad je u pitanju bojkot Rusije u nekim oblastima. U nekom trenutku će Evropska unija morati da razmisli gde je granica, kako i kada je Srbija otišla predaleko. Ne očekujem to u kontekstu nekakve simboličke odluke nego u širem kontekstu sagledavanja kompatibilnosti srpske i politike Evropske unije prema Rusiji i to, naravno, može voditi do problema u evropskim integracijama Srbije. To u budućnosti može biti mnogo ozbiljniji problem nego što izgleda sada”, ocenjuje Florijan Biber.

Dušan Lazić, dugogodišnji ambasador, koji je službovao i u Ukrajini, i član Foruma za medjunarodne odnose, Nikolićevu odluku o slanju vojske na vojnu paradu u Moskvu ne vidi kao nešto što će Srbiji koristiti na putu njene evrointegracije, naprotiv:

“Mislim da je to negativan potez i da je pre nego što je povučen trebalo obaviti zaista široke konsultacije u okviru celokupnog rukovodstva u zemlji, a pre svega sa Evropskom unijom, imajući u vidu našu orijentaciju ka članstvu u EU. Posle takvih poteza koji nisu u skladu sa spoljnom politikom Evropske unije, mi možemo da se nadjemo u situaciji da se proces našeg približavanja članstvu u Uniji neću da kažem zaustavi, ali da se dobrim delom uspori, pri čemu mislim da mi već sada imamo znake usporavanja kretanja Srbije ka Evropskoj uniji i, vrlo često, nekih zaoštravanja na tom planu”, ocenjuje Dušan Lazić.

Ne dele svi ovakav stav. Istoričar Miljan Koljanin, saradnik Instituta za savremenu istoriju, ocenjuje za dnevnik “Politika” da pripadnici Vojske Srbije treba da učestvuju u vojnoj paradi u Moskvi jer je reč o jednoj od savezničkih vojski u Drugom svetskom ratu. On smatra da je žalosno što se datumi poput 70. godišnjice pobede nad fašizmom koriste kao povod za politička razračunavanja:

„Da je sreće, na paradi bi učestvovale vojske drugih savezničkih zemalja, čime bi se ponovo iskazalo ono što je postignuto 1945. godine i što je trajna tekovina i vrednost savremene civilizacije, a to je pobeda nad fašizmom i tom mračnom ideologijom“, ocenjuje Koljanin.

Na Nikolićevu odluku, kao gest koji konfrontira Srbiju sa Evropskom unijom i na taj način se suprotstavlja i ulasku zemlje u EU, ukazuje i Liberalno-demokratska partija.

U saopštenju LDP navodi da će najznačajniji lideri EU bojkotovati "Paradu pobednika" u Moskvi zbog učestvovanja Rusije u ukrajinskoj krizi i upozorava predsednika Srbije da "dodvoravanja" Rusiji i dalja konfrontacija sa svetom, čiji deo želimo da postanemo, može da ima veliku cenu po budućnost Srbije.

Na duge staze, smatra LDP, neodrživo je voditi spoljnu politiku koja podrazumeva istvoremeno i bratski odnos sa Rusijom, koja pritom ne mari za interese Srbije, i ostanak na putu evropskih integracija.

Ukoliko budemo nastavili da odstupamo od spoljne i bezbednosne politike EU, plaćaćemo sve veću cenu, a EU će ostati samo nedosanjan san građana Srbije, koji žive sve teže i teže svaki dan, upozorava Liberalno-demokratska partija.

  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG