Dostupni linkovi

Sedamnaest žrtava na Floridi, napadač bivši učenik škole


Pucnjava u školi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Pucnjava u školi

Najmanje sedamnaest osoba je ubijeno, a veliki broj njih ranjeno u pucnjavi u srednjoj školi na Floridi, koja se dogodila u sredu pred kraj nastave u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu, sedamdeset kilometara severno od Majamija.

Policija je saopštila da je napadač uhapšen i da je reč o devetnaestogodišnjem Nikolasu Kruzu, bivšem đaku ove škole, koji se nalazi u pritvoru.

Dva američka senatora sa Floride, su nakon razgovora sa policijom, preneli da je napadač nosio gas masku kada je ušao u školu noseći pušku, kutije za municiju i dimne granate, a zatim je aktivirao požarni alarm, što je dovelo do toga da učenici i osoblje izlađu iz svojih učionica u hodnike, javlja Rojters.

"Tamo je počeo pokolj", izjavio je senator Bil Nelson za CNN.

Kao brucoš srednjoškolac, Kruz je učestvovao u vojno sponzorisanom trening programu američke vojske u školi, kaže Džilijan Dejvis, devetnaestogodišnjakinja koja je nedavno diplomirala u istom programu.

U razgovoru za Reuters, Dejvis se prisetila Kruzovih "čudnih priča o noževima i puškama", dodajući da ga "niko nikada nije ozbiljno shvatao".

Dvanaest osoba ubijeno je unutar zgrade, dve napolju, jedna na ulici, a dve su podlegle povredama u bolnici, kazao je šerif okruga Brauard Skot Izrael.

Napadač se predao se policiji, pojasnio je šerif Skot. On je na pres konferenciji kazao da su ranjeni u pucnjavi prebačeni u okolne bolnice.

Rekao je da u ispitivanju mesta napada učestvuje i Federalni istražni biro (FBI). "Ovo je strašan dan... ovo je katastrofalno", rekao je šerif Izrael.

Objavljen je i video snimak jednog lokalnog reportera na kojem se vidi kako policija hapsi muškarca u crvenoj majici.

Najgora noćna mora

Srednja škola je odmah nakon napada zatvorena, a učenici su se krili gde god su mogli dok ih nije spasila policija. Sakrivali su se pod radnim stolovima, u plakarima ili su zabarikadirali vrata dok su odjekivali pucnji.

Mnogi su rekli da su mislili da je reč o vežbi, pošto su nedugo pre pucnjave čuli alarm.

"Čuo sam nešto što je zvučalo kao vatromet. Pogledao sam svog prijatelja koji me pitao da li smo čuli isto”, rekao je jedan od učenika Bejli Vosberg za BBC.

"Odmah mi je postalo jasno šta se dešava. Nisam mu rekao ništa, samo sam skočio preko ograde i otrčao pravo na put pored škole. Dok sam stigao policijske jedinice su već bile tamo, a helikopteri su nadletali područje”, opisao je tok događaja.

Cezar Figuera, roditelj jedne od učenica, rekao je za CBS News da se njegova ćerka krila u ormaru kada ga je pozvala.

Prethodno je izjavio da joj je rekao da ga ne zove kako napadač ne bi čuo njen glas.

"To je najgora noćna mora. Ne čuti svoje dete tih 20 minuta. Bilo je to najdužih 20 minuta u mom životu", rekao je Figeura.

Jedna od nastavnica rekla za WSVN da se 40 minuta sakrivala u ormaru sa 19 učenika - i da je škola pre šest nedelja ima trening za ovakve situacije.

Policija je u kratkom roku u potpunosti opkolila školu i pozvala javnost preko medija i društvenih mreža da im pomognu sa više informacija o naoružanom napadaču.

Televizijski snimci prikazali su učenike koji beže iz škole, blizu koje se nalazio veliki broj policijskih i vozila hitne pomoći.

​Predsednik SAD Donald Tramp izrazio je saučešće povodom pucnjave na Floridi.

"Moje molitve i saučešće porodicama žrtava strašne pucnjave na Floridi. Ni jedno dete, profesor niti bilo ko drugi ne sme da se oseća nesigurno u američkim školama", napisao je Tramp.

Bela kuća je otkazala redovnu konferenciju za štampu posle izveštaja o napadu. Predsednik Tramp razgovarao je sa guvernerom Floride Rikom Skotom i napisao da Bela kuća blisko sarađuje s policijom oko "užasnog napada na školu u Floridi.

Senator Floride Marko Rubio poručio je na Twitteru da je napad “osmišljen i izveden kako bi stradalo što više osoba”.

Guverner Floride Rik Skat okarakterisao je napad kao “čisto zlo”, ali je odbio da komentariše da li bi ova nesreća bila izbegnuta ukoliko bi se pooštrila kontrola držanja oružja.

Ovo je inače jedan od najtežih zločina u školama u SAD, nakon masovnog ubistva u Konektikatu kada je ubijeno 20 đaka 2012. godine.

XS
SM
MD
LG