Dostupni linkovi

Islamski DVD za fitnes na američkom tržištu


Piše: Heather Maher, prevela Ena Stevanović

Svi znamo da je teško skinuti višak kilograma. Ali još je teže smršaviti kada vas vaši prijatelji ne podržavaju o onome što želite postići.

To je upravo situacija u kojoj se Nadine Abu Jubara našla prije nekoliko godina. Ova američka muslimanka palestinskog porijekla koja živi na Floridi kaže da je, kada je odlučila skinuti značajan višak kilograma i živjeti zdravije, otkrila da nema mnogo istomišljenika u svojoj muslimanskoj zajednici.

Na vjenčanjima i zabavama na kojima su stolovi prepuni delicija sa Bliskog Istoka, Jubara bi birala najzdravije namirnice i male porcije na šta su joj svi govorili: „Ma daj, uzni još“ ili „Ovo je samo jedan dan, jedan zalogaj.“

„To je bilo obeshrabrujuće za ono što sam željela postići, ali bila sam jaka i nastavila sam sve dok nisam postigla svoj cilj,“ kaže ona.

Trideset kilograma lakša Jubara je primijetila dramatičnu razliku u reakcijama ljudi:

„’O Bože, izgledaš prekrasno, šta je tajna? Šta si uradila?' Nakon što su mi stotinu puta postavljali isto pitanje shvatila sam da očito postoji neka vrsta praznine u ovoj zajednici vezano uz ovu temu.“

Jubara je shvatila da muslimanke imaju malo ili nimalo resursa koji bi im pomogli da izgube na težini i žive zdravije.

Njihovi izazovi su jedinstveni: muslimanke nose skromnu i široku odjeću čak i kad vježbaju i suočavaju se sa kulturnim pritiskom koji podrazumijeva mnogo hrane i obroka s drugima, što otežava vaše individualne prehrambene navike.

Vitka i mršava, Jubara kaže da je odlučila pomoći drugim ženama da prevaziđu ove izazove.

Tako je ova školovana inžinjerka kreirala web stranicu pod nazivom „Nadoona“, što na arapskom znači „Nazovite nas“. Jubara kaže da joj se to ime sviđa jer kad izgovorite ovu riječ odozada, skoro zvuči kao „Nova zora“.

Počela je naplaćivati malu naknadu za personaliziranu dijetu i raspored vježbanja i individualne video konsultacije.

Odaziv je bio izuzetno pozitivan ne samo među muslimankama već i među ostalima, čemu se Jubara nadala prije negó što je osmislila pomenutu stranicu.

“Kada sam razmišljala o ovoj ideji, nisam željela nikoga eliminirati. Debljina i celulit ne prave razliku među rasama tako da ni ja nisam željela stvarati nekakve granice i barijere koje bi nas dijelile kao u drugim sferama života. Ovo je tema koja se može odnositi na svakoga,” kaže Jubara.

Odjeća predmet rasprava

Interes je bio tako veliki da je Jubara smislila novi projekat- Nadoona Extreme, prvi DVD za muslimanke koje žele vježbati i živjeti zdravo.

“Transformirajte svoje tijelo u udobnosti vlastitog doma,” obećava DVD.Jubara je početkom novembra izdala DVD “Nadoona Extreme” nakon što je prodala početnih dvije hiljade primjeraka. Kupci naručuju DVD sa web stranice već sedmicama.

Video prikazuje vrlo zgodnu ženu Zainab Ismail koja ima jedinstvenu priču. Ona je Portorikanka, bivša nacionalna prvakinja u body buildingu i fitness trenerica sa više od dvadeset godina iskustva. Ona je također nedavno prešla na islam.

Ismail na videu nosi atletske hlače, tuniku sa dugim rukavima i hidžab dok pokazuje jednostavne i zahtjevnije pozicije u ritmu muzike.

Budući da je video prvenstveno namijenjen muslimankama, odjeća koju Ismail nosi na videu je bila predmet rasprava, kaže Jubara:

“To je vječno pitanje za muslimanke u zapadnom svijetu. Kako se možemo uklopiti i istovremeno zadržati svoj vjerski identitet, pogotovo u svijetu fitnessa u kojem se koncept skromnosti teško pronalazi. Željeli smo da se Zainab pridržava pravila i da njeno tijelo bude pokriveno, ali mismo htjeli da izgleda kao vreća. Ljudi žele znati s kim vježbaju,nešto kao: ‘Pokaži mi šta imaš.’ A kada se pokrijete u vjersku odoru, ne možete vidjeti mišiće ispod odjeće.”

Na početku treninga Ismail izgovara arapsku frazu “tasmiyah” koja, kako kaže Jubara, daje vježbanju vjersku namjeru. Očito je da islamski principi stoje iza ovog video zapisa, međutim Jubara kaže da je osnovna ideja jedinstvena.

“Poslanik i naša vjera nas uči da moramo voditi brigu o našim tijelima. Prejedanjem i nevježbanjem škodite svom tijelu i to je glavna pokretačka sila koja stoji iza ovoga- brinuti se o jedinom tijelu koje imate,” kaže ona.

Prerano je znati da li će “Nadoona Extreme” naći svoje mjesto u izuzetno konkurentnoj, 264 milijuna dolara vrijednoj fitness DVD industriji u SAD-u. No, barem za sada se ovaj DVD fitness za muslimanke može pohvaliti da je jedini takav na svijetu.
XS
SM
MD
LG