Dostupni linkovi

„Fitch“ potvrdio rejting, Hrvatska dobila vrijeme za reforme


Zgrada bonitetne agencije "Fitch" - ilustracija
Bonitetna agencija „Fitch“ potvrdila je Hrvatskoj postojeći kreditni rejting na BBB-. I dok je Vlada izuzetno zadovoljna, ali i svjesna da za održavanje postojećeg stanja ili poboljšanje treba naporno raditi, analitičari kažu kako je Hrvatska na ovaj način dobila još nekoliko mjeseci vremena za reforme koje se predugo odgađalo.

Kreditni rejting je kao zdravlje – ne primjećujete ga kada je sve u redu, ali – kada krenu problemi – počne jako boljeti! I u situaciji kada su i vrlo stabilne zapadnoeuropske zemlje doživjele sniženje kreditnog rejtinga, bonitetna agencija „Fitch“ – koja zajedno sa „Standard & Poor's“ i „Moody's“ već gotovo 40 godina čini „veliku trojku“ u bonitetima – potvrdila je Hrvatskoj ne tako dobar, ali stabilan rejting „BBB minus“.
Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade: Ovo je više nego što je ijedna vlada u Europi do sada dobila. Naime, još nitko u Europi posljednjih mjeseci nije dobio povećanje rejtinga.

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade Radimir Čačić nije krio zadovoljstvo.

„To je ogroman uspjeh – cijela Europa je pala! Agencija „Fitch“ je bila u Hrvatskoj, obavila razgovore i izvršila uvid prije nego što smo izišli sa budžetom, ali smo im rekli što ćemo učiniti. Razgovarali smo i s drugima, ali „Fitch“ je taj koji bitno utječe na rejting. Rekli su da će si uzeti prostora do početka trećeg mjeseca da provjere jesu li riječi predstavnika hrvatskle Vlade imale temelja i - sada su potvrdili svoje povjerenje!“, istaknuo je on.

Čačić je svjestan da nije vrijeme za drijemanje na novodobijenim lovorikama.

„To naravno ne znači da će tako biti i za 6 mjeseci, to naravno ne znači da će i „Moody's“ na isti način postupiti, ali ovo je više nego što je ijedna vlada u Europi do sada dobila. Naime, još nitko u Europi posljednjih mjeseci nije dobio povećanje rejtinga,“ naglasio je Čačić.

Optimizam tražena roba

Analitičari pozitivno ocjenjuju održanje rejtinga čime je – tvrdi u izjavi za RSE analitičar i profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Mladen Vedriš - Hrvatska dobila još nekoliko mjeseci vremena za reforme koje se predugo odgađalo.
Ilustracija
Ilustracija

„Prvenstveno to znači jednu dobru volju da se Hrvatskoj da još jedan vremenski prostor da počne ozbiljnije i dublje sa promjenama koje je sama nagovijestila i kojih je sama svjesna, ali koje se iz raznoraznih razloga – populističkih, izbornih, oportunističkih – uvijek odgađa započeti“, kazao je Vedriš.

Vedriš je podsjetio na seriju dobronamjernih upozorenja – od austrijskog predsjednika do američkog veleposlanika – da Hrvatska mora krenuti u promjene.

„I Vlada je dobila po mojem uvjerenju 3 do 6 mjeseci predaha -vidjet ćemo naravno što će napraviti ostale rejting agencije, jer ne zaboravimo da je ovo samo prva – da rejting očuvaju ne samo numerički nego i kvalitativno. Jer, znate, ako imate AAA („Triple A“), pa vam jedan „A“ odbiju – sigurno je da je to jedan šok, ali taj šok je na vrlo visokoj razini. Ali mogući šok snižavanja rejtinga Hrvatskoj, kada vi iz jednog još uvijek urednog rejtinga idete u sferu jedne neuređene i visoko riskantne financijske pozicije je nešto drugo! Znači, kod nas nije samo pitanje mijenja li se rezultat, nego taj rezultat znači – ostajete li u jednoj ligi natječete se dalje, ili ne“, poručuje on.

Ovo je dobra vijest, a do Vlade je da se uigra kao ekipa i da je iskoristi, ocjena je u izjavi za RSE urednika business- magazina „Lider“ Miodraga Šajatovića.

„Meni se čini da je optimizam roba koja je vrlo tražena u Hrvatskoj, i svaki povod koji imamo treba iskorostiti da svi zajedno budemo optimističniji. Prema tome, ja bih rekao da je Vlada na početku dala kriterij – da joj je prvi zadatak zadržati kreditni rejting - i ovo je dobra vijest! Ako taj kreditni rejting ostane – u krajnjoj liniji, rejting može i ostati, a da nama bude gore – slijede sljedeće mjere. Za sada mi izgleda kao da je Vlada jedan arhipelag gdje se na nekim otocima dobro radi, a na drugima manje dobro, ali da još nema povezanosti i velike zajedničke ideje“, smatra Šajatović.
XS
SM
MD
LG