Dostupni linkovi

Fitch podigao rejting Hrvatske zbog ulaska u eurozonu


Novo povećanje kreditnog rejtinga izravna je posljedica odluke o prijemu Hrvatske u eurozonu
Novo povećanje kreditnog rejtinga izravna je posljedica odluke o prijemu Hrvatske u eurozonu

Agencija Fitch podigla je investicijski kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, sa ‘BBB’ na ‘BBB+’, uz stabilne izglede, nakon završetka postupka prijema Hrvatske u eurozonu, prenosi portal poslovni.hr.

Redovita revizija rejtinga Fitch agencije predviđena je za 28. studenoga. Ali, zbog važnosti potvrde ulaska Hrvatske u europodručje, u Fitchu su ocijenili da je riječ o situaciji sa značajnim materijalnim promjenama i slijedom toga odlučili izvanredno povećati rejting.

Novo povećanje kreditnog rejtinga izravna je posljedica konačne odluke Vijeća za ekonomske i finacijske poslove od 12. srpnja o prijemu Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine.

Fitch smatra da je "usvajanje eura pozitivno za rejting jer će Hrvatskoj osigurati status rezervne valute, smanjiti transakcijske troškove i ograničiti valutni rizik za financije kompanija i kućanstava".

Dodatno, ta rejting agencija naglašava da je Hrvatska ispunila sve kriterije konvergencije (kriterije iz Maastrichta) i reforme iz ERM (Europski tečajni mehanizam) II u najkraćem mogućem roku, navodi poslovni.hr.

Trenutno prema Fitchu sedam članica Europske nije ima niži rejting od hrvatskog, i to Italija, Portugal, Grčka, Cipar, Mađarska, Bugarska, Rumunjska.

Fitch je u studenom prošle godine podigao Hrvatskoj rejting sa ‘BBB-’ sa stabilnim izgledima, na ‘BBB ’ s pozitivnim izgledima.

Izvor: Poslovni.hr

XS
SM
MD
LG