Dostupni linkovi

Fitch Hrvatskoj potvrdio kreditni rejting


Ilustracija
Ilustracija
Prva dobra vijest u hrvatskoj ekonomiji ove godine – jedna od tri svjetske agencije koje određuju kreditni rejting neke zemlje - američki Fitch - potvrdila je aktualni kreditni rejting Hrvatske, a prognozu kreditnog rejtinga sa negativne izmijenila u stabilnu.

Naravno da je Fitch tek prva od tri agencije za rejting, ali u situaciji u kojoj se ozbiljno razmatra snižavanje kreditnog rejtinga Europske unije i u situaciji u kojoj je smanjen kreditni rejting čak 11 država članica Europske unije, ova je vijest ugodno iznenadila čak i hrvatsku Vladu.

Kako je ocijenio ministar financija Slavko Linić, analitičari su prepoznali odgovornost u trošenju proračunskog novca, odlučnost za smanjenje deficita, odgovorno vraćanje dospjelih dugova i što manje novo vanjsko zaduženje.

„Čitajući te brojke, analitičari su primijetili da je Vlada promijenila smjer, pa – koliko god smo mi u Hrvatskoj bili zastrašeni sa padom gospodarskog rasta – evidentno je da to nije imalo utjecaja na proračun i na ostvarenje Vladinih programa i u tom dijelu su došle iznenađujuće ocjene. Moram reći da je Fitcheva promjena smjera s negativnog na stabilni za mene – iznenađenje!“, kaže Linić.

Ovo je dobra vijest za Hrvatsku, komentirao je Fitchevu ocjenu predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost i predsjednik uprave Hrvatskog telecoma Ivica Mudrinić.

„Ovo signalizira zaokret u načinu kako se percipira Hrvatsku. Ovo je zaptravo nagrada Hrvatskoj za ono što je poduzeto u posljednjih 8-9 mjeseci u području fiskalne politike – najprije uravnoteženje proračuna, pa smanjenje ukupnih rashoda i dovođenje u red javnih financija. To svakako treba pozdraviti jer ide u korist svima nama“, navodi Mudrinić.

Ipak oprez

Nemojmo samo reći da je sada sve u redu i odmah početi slaviti, upozorava u izjavi za naš radio urednik business-magazina „Lider“ Mišo Šajatović:

„S obzirom da nemamo ništa drugo na temelju čega bi mogli graditi optimizam i budućnost, onda treba uzeti ono što se dogodilo, a to je – da je mionistar financija Linić dobro odradio svoj posao i cijena 'njegove' dionice je otišla gore – to su zapravo državne obveznice i ova Fitcheva ocjena. Mi smo u ovom trenutku možda na početku nekakvog preokreta, iako ja mislim da bi bila velika opasnost preozbiljno uzeti ovu Fitchevu ocjenu i povećanje našeg boniteta, jer mi smo skloni tome da nakon jedne dobre vijesti mislimo da je sve u redu – a nije! Puno toga ne valja.“

U srijedu je došao i hladni tuš sa predstavljanjem globalnog indeksa konkurentnosti, gdje je Hrvatska pala za 5 mjesta. Ocjena je temeljena na brojkama otprije godinu dana i anketom sa 104 hrvatska top managera obavljenom prije izbora, početkom ove godine.

Mudrinić kaže kako je ovaj rezultat slika stanja kakvo je nova Vlada naslijedila, i da vijesti od srijede trebaju biti svojevrsni 'okidač' za reforme.

„U jednom segmentu imamo zaokret, i sada nam treba zaokret u ostalim područjima. Ovo što se dogodilo jučer – Fitchov rejting i najava manjenja rizičnosti za plasman sredstava u Hrvatsku bi na neki način trebao biti poticaj da krenemo i da otvorimo širu frontu reformi“, smatra Mudrinić.

Ni kolega Šajatović nije najsretniji metodologijom izračunavanja indeksa konkurentnosti, ali što je – tu je.

„Kriteriji su u svim zemljama isti, pa je onda moguća usporedivost. Ja bih rekao da u tom slučaju imidž ne mora biti istina, ali jest činjenica. Investitori zaista gledaju kolika je konkurentnost neke zemlje“, zaključuje Šajatović.
XS
SM
MD
LG