Dostupni linkovi

Fiskalna konsolidacija neophodna za oporavak regiona


Sjedište Svjetske banke u Vašingtonu
Sjedište Svjetske banke u Vašingtonu
Region Zapadnog Balkana je, kada je o ekonomiji riječ, trenutno u nezavidnoj situaciji: skromni ekonomski rast iz prošle godine prepolovio se i sada je tek oko jedan posto, što jeste posljedica opšte krize, ali i neadekvatnog odgovora na nju, upozorava posljednja analiza Svjetske banke, nedavno predstavljena u Briselu.

Predviđanje ekonomskih kretanja u regionu za ovu godinu, sačinjena od strane eksperata Svjetske banke, ne nose svijetle boje - ekonomski rast od 2,2 posto zabilježen prošle godine, ove će godine iznositi tek jedan postotak. Uz ovo, iz ove organizacije upozoravaju da javni dug Srbije, Crne Gore i Albanije dramartično brzo raste i postaje zabrinjavajući problem.

„Ono što sada predviđamo za zemlje Zapadnog Balkana, znači šest zemalja – Bosna i Hercegovina, Crna Gora, BJR Makedonija, Albanija, Kosovo i Srbija – značajno usporavaju privredni rast i vjerovatno će on biti reda veličine jedan posto ove godine. Razlog je intenzifikacija krize u eurozoni, koja se odražava na daleko niže tokove spoljne trgovine, finansiranje i na domaću tražnju – znači potrošnju, investicije, ali i ograničenje na izvoz dobara iz ovih zemalja“, ističe vodeći ekonomista za Zapadni Balkan Svjetske banke, Željko Bogetić.
Željko Bogetić
Željko Bogetić

Fiskalna konsolidacija - to je prva mjera koju treba primjeniti u državama regiona, kaže Bogetić.

„Ja bih naglasio da je osnovni izazov za ekonomsku politiku za zemlje Zapadnog Balkana ustvari fiskalni. Javni dug je veoma visok, posebno u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji i te zemlje se nalaze pred značajnim izazovom fiskalne konsolidacije, odnosno obaranja budžetskog deficita, obaranje javnog duga, ali na način, ako je moguće, da se očuva privredni rast – to znači da se zaštite do neke mjere produktivne javne investicije, u uska grla, u infrastrukturu, u transport, u energetiku i td. To je teško, ali je moguće i neophodno, u kratkom roku, dok se privredni rast potpuno oporavi“, navodi Bogetić.

Peter Polajnar iz Evropske komisije naglašava:

„Postoji snažna veza između političkih reformi i ekonomskog stanja u zemlji. Mi vjerujemo da osnaženje sudstva, borba protiv široko rasprostranjene korupcije i organizovanog kriminala, može popraviti poslovnu klimu i imati pozitivne efekte za domaće i strane investitore."

U Svjetskoj banci vjeruju da bi države regiona, bez izuzetka, uz reforme i uvjerljivu fiskalnu politiku, mogle u relativno skorom periodu dostići evropski prosjek ekonomskog rasta i ići čak iznad njega. Primjeri za to su novopridošle evropske članice koje su, uz odgovarajuću politiku i mjere, početno posrtanje u relativno kratkom roku zamijenile jasnim ekonomskim rastom.
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG