Dostupni linkovi

Finska saopštila da nastavlja izgradnju ograde duž granice sa Rusijom


Kompjuterski prikaz kako ograda na granici Finske i Rusije treba da izgleda
Kompjuterski prikaz kako ograda na granici Finske i Rusije treba da izgleda

Radovi na planiranoj ogradi duž granice s Rusijom napreduju, saopštila je u četvrtak, 26. oktobra finska agencija za zaštitu granice.

Izgradnja tri kilometra dugog pilot modela za ogradu u blizini graničnog prelaza Imatra, na jugoistoku zemlje, dovršena je dok je rad na sljedećoj fazi u toku, dodaje se u saopštenju. Stečeno iskustvo bi se moglo koristiti u sljedećim fazama izgradnje ograde.

Trenutno se gradi dio ograde dug četiri kilometra na graničnom prijelazu Salla. Finska granica s Rusijom duga je oko 1.340 kilometara.

U aprilu, kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, članica Evropske unije Finska pridružila se NATO savezu nakon decenija održavanja neutralnog statusa. Taj potez je više nego udvostručio vanjsku granicu NATO-a s Rusijom.

Granična ograda nije zamišljena kao nova Čelična zavjesa, već ima namjeru da graničarima olakša nadzor granice na strateški važnim tačkama, naročito na jugoistoku Finske.

Naredna faza projekta uključuje izgradnju 12 dionica ukupne dužine oko 70 kilometara, a radovi na najdužim dionicama nastavljaju se ove zime.

Izvor: dpa
XS
SM
MD
LG