Dostupni linkovi

Finska jača granicu sa Rusijom


Finski zastupnici dopustili su zatvaranje cijele granice između Finske i Rusije od 1.300 kilometara u vanrednim okolnostima.
Finski zastupnici dopustili su zatvaranje cijele granice između Finske i Rusije od 1.300 kilometara u vanrednim okolnostima.

Finska je počela sa utvrđivanjem svoje granice prema Rusiji nakon što su poslanici odobrili postavku barijera o dozvolili zatvaranje cijele granice dužine od 1.300 kilometara u vandrednim okolnostima.

Glasanje u finskom parlamentu 7. jula dolazi dok se zemlja brzo probližava NATO članstvu i odbacuje decenije neutralnog statusa što je posljedica ruske invazuje na Ukrajinu.

Zakon, koji je odobren velikom većinom, daje vladi ovlasti da izgradi ograde ili barijere pored finske granice. Takođe ograničava da se svi zahtjevi za azil obrađuju na određenim graničnim prijelazima, poput aerodroma.

Finska, zajedno sa Švedskom, u junu je dobila zvanično odobrenje od NATO-a da se pridruži. Sada, svaka od 30 država članica Alijanse mora da ratifikuje pristupni protokol, nešto što je već u proceduri u mnogim zemljema.

Javno mnijenje i u Finskoj i u Švedskoj sasvim se preokrenulo u prilog članstvu u NATO savezu nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Rusija je ljutito osudila poteze Štokholma i Helsinkija i uputila neodređene prijetnje.

Zbog toga, neke države članice su pogurale brzi pristup rekavši da su dvije skadinavske države u opasnosti tokom perioda pristupanja koji vodi ka njihovoj zaštiti Članom 5, sporazuma NATO saveza koji propisuje da je napad na jednu državu članicu, napad na sve.

Izvor: Reuters, Helsingin Sanomat

XS
SM
MD
LG