Dostupni linkovi

Finska ulazi u NATO za nekoliko dana, najavio Stoltenberg


Generalni sekretar NATO-sa sa fotografijama zastava Finske i Švedske u sjedištu Alijanse u Briselu, maja2022, nakon što su ove dvije drćave predale zahtjev za ulazak u ovaj savez.
Generalni sekretar NATO-sa sa fotografijama zastava Finske i Švedske u sjedištu Alijanse u Briselu, maja2022, nakon što su ove dvije drćave predale zahtjev za ulazak u ovaj savez.

Finska će se pridružiti NATO-u u roku od nekoliko dana nakon odluke Turske da ratifikuje pristup te države zapadnom odbrambenom savezu, izjavio je 31. marta generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Svih 30 saveznika u NATO-u je sada ratifikovalo protokol o pristupanju", rekao je Stoltenberg i dodao da će se sada Finska formalno pridružiti Alijansi "u narednim danima", prenosi Reuters.

Turski parlament odobrio je 30. marta nacrt zakona kojim se Finskoj dozvoljava ulazak u NATO, otvarajući put toj državi da se pridruži zapadnom odbrambenom savezu dok rat besni u Ukrajini.

Turski parlament je bio poslednji među 30 članica Alijanse koji je ratifikovao članstvo Finske nakon što je Mađarska usvojila sličan zakon ranije ove sedmice, javio je Rojters.

Prihvatanje nove zemlje zahtijeva jednoglasnu podršku svih članica.

Stoltenberg je prethodno pozdravio odluku parlamenta Turske.

"Ovo će celu #NATO porodicu učiniti jačom i sigurnijom", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Finska i Švedska odustale su od višedecenijske politike vojnog nesvrstavanja i podnijele zahtjev za pridruživanje zapadnom savezu prošlog maja, nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Turska se, međutim, tome suprotstavljala optužujući obje zemlje, posebno Švedsku, da su "previše blage" prema grupama disidenata koje Ankara smatra terorističkim.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je 17. marta da će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom o pitanjima u vezi sa terorizmom i da će kandidatura Švedske za članstvo u NATO-u direktno zavisiti od preduzetih mjera.

XS
SM
MD
LG