Dostupni linkovi

Finska se pridružuje Baltiku i Poljskoj u zatvaranju granice za ruske turiste


Finska vlada je saopštila da će njena odluka dovesti do značajnog pada prekograničnog saobraćaja nakon što je skoro 17.000 Rusa prešlo granicu tokom vikenda.
Finska vlada je saopštila da će njena odluka dovesti do značajnog pada prekograničnog saobraćaja nakon što je skoro 17.000 Rusa prešlo granicu tokom vikenda.

Finska će od 30. septembra zabraniti ruskim državljanima s turističkim vizama ulazak u zemlju, zatvarajući rutu ka Evropskoj uniji(EU) za Ruse koji pokušavaju pobjeći nakon vojne mobilizacije koju je prošle sedmice najavio predsjednik Vladimir Putin.

Taj potez znači da se Finska pridružuje Poljskoj i baltičkim državama u zabrani prelaska turista kopnene granice sa Rusijom. Zabrane su bile dio niza sankcija i drugih koraka preduzetih protiv Rusije kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu pokrenutu u februaru.

"Odluka u principu ima za cilj potpuno spriječiti ruski turizam u Finsku i s tim povezan tranzit kroz Finsku", rekao je ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto na konferenciji za novinare.

Vlada je saopštila da će taj potez dovesti do značajnog pada prekograničnog saobraćaja nakon što je skoro 17.000 Rusa prešlo granicu tokom vikenda.

Vlada je svoju odluku obrazložila navodeći zabrinutost za sigurnost u vezi sa ruskim ratom u Ukrajini, "ilegalnim" referendumima koje je Rusija organizirala u dijelovima Ukrajine i, kako je rekla, sabotažom gasovoda Sjeverni tok iz Rusije ispod Baltičkog mora.

Finska je već smanjila broj viza izdatih ruskim građanima na jednu desetinu tipičnog broja u znak solidarnosti sa Ukrajinom. Ali do odluke od 29. septembra pružala je jednu od posljednjih lako dostupnih kopnenih ruta u Evropu za ruske nosioce evropskih viza za šengensku zonu.

Ruski državljani i dalje mogu ući u Finsku iz porodičnih razloga, radi učenja ili rada. Takođe, ruski politički disidenti mogu tražiti da uđu u humanitarne svrhe.

EU je zabranila sve letove iz Rusije, ostavljajući na raspolaganju samo željezničke i drumske transportne veze, a ovog mjeseca se složila da ograniči izdavanje viza šengenske zone za slobodno putovanje Rusima.

Na osnovu izvještavanja AP-a i Reutersa

XS
SM
MD
LG