Dostupni linkovi

Mediji: Finska odlučuje 12. maja o članstvu u NATO


Skup podrške Ukrajini u Helsinkiju, 26. februar 2022.

Finska će 12. maja odlučiti o podnošenju zahteva za članstvo u NATO, izvestio je domaći list Iltalehti, pozivajući se na anonimne izvore iz vlade.

Odluka o pridruživanju će se tog dana doneti u dva koraka, tako što bi najpre finski predsednik Sauli Niinisto saopštio da daje saglasnost nordijskom susedu Rusiji da se pridruži zapadnom odbrambenom savezu, a zatim bi to učinile i parlamentarne grupe.

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je Finsku i Švedsku da razmotre članstvo u NATO-u i napuštanja višedecenijskog stava da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane.

Rojters nije mogao odmah da proveri detalje koje je izneo Iltalehti.

Prema finskom ustavu, predsednik vodi spoljnu i bezbednosnu politiku Finske u saradnji sa vladom.

Odluka će biti potvrđena na sastanku predsednika i ključnih ministara vlade nakon prvobitnih saopštenja predsednika i parlamenta, piše list.

Rusija, sa kojom Finska deli granicu od 1.300 km (810 milja) i istorijom sukoba pre 1945. godine, upozorila je da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične rakete u svojoj enklavi na baltičkoj obali, Kalinjingrad, ako Finska i Švedska odluče da se pridruže Severnoatlantskoj alijansi.

Putin ubrzava širenje NATO-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:54 0:00
Izvor: Reuters

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG