Dostupni linkovi

Neusaglašene želje i mogućnosti


Finansijski planovi crnogorskih regulatornih agencija za narednu godinu nijesu baš prilagođeni opštoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori.

To smatraju u vladajućoj koaliciji čija je manja članica, Socijaldemokratska partija, najavila da će od skupštine tražiti da ta tijela obaveže na smanjenje enormnih zarada zaposlenima u organima upravljanja.

Reagujući na stav vladajuće Socijaldemokratske partije koja je najavila da neće podržati usvajanje finansijskih planova regulatornih agencija za narednu godinu koji su dostavljeni skupštini na usvajanje, Šaleta Đurović, predsjednik Savjeta

Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, kaže da ga to čudi jer je, kako smatra, državi bolje što je njemu veća plata.

"Mi se ne finansiramo iz budžeta. Mi budžetu samo dajemo sredstva, i ne uzimamo niti centa iz budžeta. Mi smo od kada je agencija osnovana, u budžet unijeli preko 40 miliona eura. Mene i čudi što neko toliko potencira plate regulatora, jer ukoliko mi imamo veće plate kao regulator, toliko više se uplaćuje u budžet“, smatra Đurović i dodaje:
KONJEVIĆ:Meni ne djeluje smiješno ako neko smatra da u uslovima ekonomske krize može sebi da priušti platu od 3,5 hiljade eura

„Ako neko od budžetskih korisnika ima primjedbe na to da mi imamo velike plate, to je za čuđenje jer ukoliko su nama veće plate više se uplaćuje u budžet, ukoliko su nama manje plate toliko se manje uplaćuje u budžet. Mene ne bi čudilo i za takve zahtjeve od operatora jer je i u njihovom interesu da mi imao velike plate, ali do ljudi iz državne administracije da imaju zamjerke zato što su naše plate velike, prosto me čudi, jer znaju što su nama veće plate toliko se više uplaćuje u budžet Crne Gore."

ENORMNE PLATE

U finansijskim planovima regulatornih agencija za 2010. najveći predviđeni izdaci su za primanje zaposlenih, a prosječne bruto plate kreću se od 1800, pa do nešto manje od tri hiljade eura. Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kaže da tu ne prepoznaje zdravu logiku:

"Moram priznati da meni ne djeluje smiješno ako neko smatra da u uslovima ekonomske krize može sebi da priušti platu od 3,5 hiljade eura, a medicinska sestra, ili hirurg specijalista, mora da ima četiri ili pet puta nižu platu. Takođe, meni ne djeluje smiješno da direktori regulatornih agencija mogu da imaju platu koja je dva do tri puta veća od plate predsjednika države. Od onih sam koji ne misle da direktori agencija imaju odgovornost koja je toliko veća od predsjednika Vlade, Predsjednika Skupštine, ministra, ili poslanika".

Osvrćući se na obrazloženja zapošljenih u regulatornim agencijama, da agencije nijesu budžetski korisnici, Konjević dodaje da to obrazloženje "ne pije vodu".

"Tačno je da regulatorne agencije nijesu budžetski korisnici, ali je s druge strane takođe tačno da takse koje oni propisuju, i naplaćuju najprije od strane mobilnih operatera, tačno je da te takse mobilnim operaterima u krajnjoj instanci plaćaju građani“, objašnjava Konjević i napominje:

„Prema tome, pravdanje da su njihove plate opravdane da u uslovima globalne ekonomske krize i činjenice da svi moramo da primjenjujemo mjere štednje, i da je to već urađeno u državnoj administraciji potpuno mi djeluje ne opravdano i Socijaldemokratska partija neće glasati za njihove finansijske izvještaje jer smatramo da je nemoralno glasati za finansijski izvještaj gdje direktor neke regulatorne agencije u ovakvim uslovima može da ima platu od 3,5 hiljade eura, a da mu tu platu u krajnjoj instanci finansiraju građani Crne Gore kroz svoje račune ili kroz druge takse koje plaćaju korisnicima regulatornih agencija".

PODELITI TERET

Osim što je saopštila da neće podržati usvajanje finansijskih izvještaja regulatornih agencija za narednu godinu Socijaldemokratska partija je najavila da će od Skupštine zatražili da agencije obaveže na smanjenje zarada zaposlenima u organima upravljanja i njihovo dovođenje na nivo primanja ministara i poslanika.
KOVAČEVIĆ: DPS je na stanovištu da u vrijeme ekonomske krize agencije treba da dijele sudbinu Vlade po pitanju mjera racionalizacije i štednje.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista nijesu željeli da prejudiciraju stav na ovu temu, ali portparol Rajko Kovačević ipak ističe da se primanje moraju nivelisati:

"Demokratska partija socijalista Crne Gore je na stanovištu da u vrijeme ekonomske krize agencije treba da dijele sudbinu Vlade po pitanju mjera racionalizacije i štednje. Naravno, podržavamo sve aktivnosti koje znače transparentnost u iznošenju sredstava svih regulatornih institucija, odnosno da se mora znati kako se i za koje namjene troše sredstva. Upravo je u svemu tome i smisao podnošenja izvještaja ovih agencija na uvid i raspravu na Skupštini Crne Gore i shodno tome će nakon te rasprave naš poslanički klub veoma jasno iskazati svoj odnos prema njima".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG