Dostupni linkovi

Financiranje kampanja transparentnije nego ranije


Predstavljanje istraživanja o financiranju izbornih kampanja TIH i GONG-a, Zagreb, 11. siječnja 2012
Financiranje izborne kampanje na parlamentarnim izborima u prosincu prošle godine u Hrvatskoj transparentnije jer nego ranijih godina, iako ima još prostora za zakonska poboljšanja.

Najviše su novaca potrošili HDZ i „Kukuriku koalicija“, a najlošiji investitori bili su Hrvatska seljačka stranka i Milan Bandić koji su uz potrošene milijunske iznose doživjeli izborni debakl, odnosno osvojili jedno, odnosno nijedno mjesto u saboru.
Nikola Krstić iz TI Hrvatska: Možemo reći da su stranke u ovom izbornom procesu pokazale jedan vidljivi napredak i da izborni procesi i razvoj demokracije u Hrvatskoj idu određenim koracima.

Čini se da su godine aktivizma i i prozivanja politike zbog netransparentnosti počele davati rezultate.

Predsjednik Transparency International Hrvatska Nikola Kristić iznio je u srijedu glavne zaključke istraživanja o financiranju kampanje za parlamentarne izbore u prosincu prošle godine što su ga proveli Transparency i udruga GONG – Građani organizirano nadgledaju glasanje.

„Možemo reći da su stranke u ovom izbornom procesu pokazale jedan vidljivi napredak i da izborni procesi i razvoj demokracije u Hrvatskoj idu određenim koracima. Ima transparentnosti, ali ima i određenih područja o kojima treba govoriti i koja se kroz unapređenje zakonske regulative treba i mora popravljati“, naglasio je Kristić.

Najviše oglasnog prostora zakupio HDZ

Istraživanje je obuhvatilo minutažu propagandnih spotova i oglasa na televizijama s nacionalnim koncesijama i dvije lokalne zagrebačke televizije, radijske postaje s nacionalnom koncesijom i dvije zagrebačke, sve najveće internet-portale, plakate po oglasnim mjestima koje se plaća i oglase u tisku, od pretkampanje od postkampanje, odnosno zahvale biračima, izvijestio je Zorislav Antun Petrović iz Transparencyja, podsjećajući da su troškovi oglašavanja u medijima otprilike 50 do 70 posto ukupnih troškova kampanje.
Nikola Kristić i Zorislav Antun Petrović, Zagreb, 11. siječnja 2012.
Nikola Kristić i Zorislav Antun Petrović, Zagreb, 11. siječnja 2012.

„Najviše oglasnog prostora u medijima zakupio je HDZ – 11,5 milijuna kuna (1,55 milijun eura), odnosno 38,1 posto ukupnih troškova za oglašavanje, potom „Kukuriku koalicija“ sa 10,8 milijuna kuna (1,45 milijun eura) odnosno 35,6 posto svih troškova za oglašavanje, a nakon ove dvije dominantne političke grupacije najviše je potrošila Hrvatska seljačka stranka sa 2,8 milijuna kuna i neovisna lista Milana Bandića sa 1,5 milijun kuna“, naveo je on.

Svi su ostali sudionici u izborima za izbornu kampanju u medijima potrošili manje od milijun kuna, odnosno manje od 130 tisuća eura. Tu valja naglasiti da su Hrvatska seljačka stranka i Milan Bandić bili i apsolutni rekorderi u propalim investicijama na ovim izborima, jer je HSS osvojio tek jedno mjesto u Saboru, a Bandićeva nezavisna lista niti jedno.

Izvršni direktor GONG Dragan Zelić ukazao je na zanimljivu činjenicu da su HDZ, pobjednička „Kukiriku koalicija“ i Milan Bandić u svojim službenim izvješćima naveli da su potrošili manje nego što je pokazalo istraživanje nevladinih udruga. Po njegovom mišljenju, objašnjenje za tu nelogičnost je u velikim popustima koje su oni dobili kod medija i oglašivača.

„Žao nam je što ne znamo na osnovu kojih cjenika i pod kojim uvjetima su dobijeni ti popusti. Ili, ako se ne radi o popustima, možda im je netko drugi – možda neka fizička osoba ili tvrtka – platio tu razliku u cijeni. Onda se to mora tretirati kao donacija. Nadamo se da će Državno izborno povjerenstvo imati na umu ove naše podatke i kada bude pregledavalo sve te račune za oglašavanje“, kazao je Zelić.

Visoko je ocijenjen rad Državnog izbornog povjerenstva i očekuje se da oni dobro obave i zadnju fazu aktivnosti na ovim izborima – ako u provjeri izvješća stranaka i nezavisnih lista ustanove da netko laže o financiranju kampanje, Državno izborno povjerenstvo može mu odrediti administrativnu sankciju i odrediti da se toj stranci ili nezavisnoj list zbog laganja ne isplati naknada troškova potrošenih u kampanji.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG