Dostupni linkovi

LGBT prava i na filmu: 'Parada' Srđana Dragojevića




Radovan Borović

Prava LBGT grupe u Srbiji pored političkih i društevnih postali su i filmska tema. Pretpremijerno je u Beogradu prikazan film Srđana Dragojevića „Parada“. Film po jednima oslikava surovu stvarnost koja prati život LGBT populacije, dok iz ove grupe poručuju da su vrednosne postavke onoga ko brani „prajd” problematične.

Film govori o grupi LGBT aktivista, kojim policija odbija zaštitu gej parade u Beogradu. Nakon spleta čudnih okolnosti angažuje kriminalce koji će da ih štite. Tu počinje zaplet koji oslikava stvarnosti oko Parade Ponosa.

Srđan Dragojević kaže da ne očekuje žestoke reakcije na film čiji scenario je pisao još od 2004 godine.

Nikola Kojo
Nikola Kojo
„Pa ne plašim se reakcija, kako da kažem, i huligani će biti naši dragi gledaoci i mušterije. Za mene je ovo prilično realističan film zato što je verujem u ljude. Mislim da čovek može da se promeni, da promeni svoje stavove kao što glavni junak Limun to čini. Za one koji neveruju u to film može da se doživi kao bajka. Ko neveruje da je ljudska promena na bolje moguća”, kaže scenarista Dragojević.

Glavnu ulogu Limuna u filmu igra Nikola Kojo, koji sa ekipom bivših drugova sa ratišta iz susednih zemalja Bosne Hrvatske i Kosova obezbeđuje njihov skup.Tu počinje drama i smeh.

Upitne moralne postavke

„Nemam mnogo šta da kažem kao i uvek što nisam mnogo govorljiv, osim da mi je bila čast da igram u ovom filmu koji se pre svaga bori za ljudska prava pa posle sve ono što mu se spočitava. jako sam ponosan na sve svoje kolege i uživao sam u ovom filmu”, kaže popularni glumac.

U filmu je i mladi Relja Popović, sin Limuna, ćelavac koji mrzi sve a ne zna zašto to on i njegova grupa rade.

„Ja kao jedan predstavnik mlađe generacije osećam vidi neke nepravde pa sam ih osetio i na svojoj koži. Ni na koji način ljude netreba diskiriminisati ni po kojem pitanju”, kaže glumac koji igra Limunovog sina negativca u filmu.

Srđan Dragojević
Srđan Dragojević
Iako je, kako kažu, osnovna ideja filma bila poruka da je različitost prihvatljiva. LGBT aktivista Boban Stojanović kaže da su mu u filmu vrednosne postavke onoga ko brani „prajd” malo problematične.

„Da li ljudi koji su svakako činili nekakva krivična dela brane pripadnike jedne vrlo osteljive manjine kao što su to LGBT populacije, za mene predstavlja problem. Ovo je tipično za rediteljske poduhvate Srđana Dragojevića, on je tako manipulisao nekim osteljivim pitanjima u i svojim nekim ranijim filmovima koa što su „Lepa sela lepo gore”, tako da sa više aspekata imam problem samo sa moralnim postavkama ovog filma koji još uvek nisam odgledao ali znam vrlo dobro scenaristički o čemu se radi”, kaže Boban Stojanović LGBT aktivista.

"Parada ponosa" je trebalo da se održi 2. oktobara ove godine u Beogradu, ali su vlasti donele odluku da se ona ne održi zbog visokog stepena rizika.
XS
SM
MD
LG