Dostupni linkovi

Film o Divcu i Draženu prenosi važne poruke mladima



(Video: Insert iz filma "Jednom braća")

Nebojša Grabež

Dokumentarni film “Jednom braća”, koji govori o zlatnom periodu jugoslovenske košarke i prekinutom prijateljstvu dva košarkaška velikana, Vlade Divca i Dražena Petrovića, snimljen u produkciji televizijske mreže I-Es-Pi-En (ESPN) i NBA lige, imaće u sredu u bioskopu Kolosej svoju beogradsku premijeru.

Tokom februara biće na redovnom repertoaru, a prihod od prodatih ulaznica biće namenjen Fondu „Ana i Vlade Divac“ koji se bavi trajnim rešenjem smeštaja izbeglih i raseljenih porodica koje još žive u kolektivnim centrima.

Premijerno prikazivanje u Hrvatskoj planirano je za kraj februara.

Film “Jednom braća” autentično je svedočenje aktera jednog događaja, koji višestruko oslikava period u kojem su se ukrstili vrhunac uspeha jedne košarkaške generacije i surova realnost na tlu zemlje koju su prezentovali. U trenutku razrušeno je sve – i njihova zemlja i prijateljastvo, za koje su verovali da je neraskidivo.

Hrvatska zastava koja se neočekivano pojavila na parketu argentinske dvorane, u trenutku kada su se jugoslovenski košarkaši radovali svetskom zlatu, zauvek je razdvojila dva prijatelja.

Dražen je zamerio Divcu što je bacio hrvatsku zastavu, a Divac Draženu što je jugoslovensku zamenio hrvatskom.

“Uvek sam mislio da će doći dan kada ćemo Dražen i ja sesti i porazgovarati o svemu, ali taj dan nikada nije došao”,
kaže Divac.

"Idemo dalje"

Otkako je Dražen Petrović tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj 1993. godine, Divac je želeo da dođe na njegov grob i razgovara sa porodicom. To mu je uspelo tek pre dve godine. Sa Draženovom majkom i bratom Aleksandrom, takođe, košarkaškom zvezdom, Divac se ponovo sreo tokom snimanja filma u Zagrebu.

Dražen Petrović
O prekidu ovog prijateljstva, za RSE je tada govorio i Aleksandar Petrović.

”Početkom nemira na ovim prostorima, Dražen je zahladio odnose sa Divcem.
Sa ove distance imam sasvim drugačije mišljenje o mom ponašanju i ponašanju Dražena i svih nas koji smo, igrom slučaja, došli u tu situaciju, mada uopšte nismo deo te priče koja se desila 90-ih godina. Bio je to jedne političke situacije. S obzirom da Dražen i ja dolazimo iz mešovitog braka, svi su gledali kako će se Dražen postaviti u tim trenucima. Dražen je nedvosmisleno rekao da želi igrati za hrvatsku reprezentaciju i kao posledica je nastalo to zahlađenje odnosa“,
kazao je on.

Košarkaš Žarko Paspalj, takođe, član te zlatne generacije kaže da je film “ Jednom prijatelji” verodostojno preslikao taj period i na pravi način objasnio razloge tog razmimoilaženja:

“Film je veoma interesantan. Postavljen je na jednoj vrlo takoj liniji, da se ne pređe ni lijevo, ni desno. Ko ga malo pobliže pogleda i povede računa o detaljima, može da primeti koliko smo bili na različitim pozicijama. Ta situacija je bila nove za sve nas i niko se u tome nije snašao. Možda, da smo mi bili u takvoj situaciji, verovatno bismo se tako ponašali”, rekao je Paspalj.

Pored Paspalja i filmu učestvuju Toni Kukoč i Dino Rađa, tada članovi iste reprezentacije, kasnije zvezde hrvatske košarke. Njihove reakcije na film prenosi Vlade Divac:

“Film su radili ljudi koji nisu branili ni našu, ni njihovu stranu, nego je rečeno onako kako jeste. Čuo sam se sa Dinom i Tonijem. Oni su isto zadovoljni kako je film urađen. Naša ideja je bila da uradimo priču koja je sve nas potresla u tom periodu. To su važne poruke za mlađe generacije. Za nas je to, ipak, emotivnije, jer smo to proživeli. Bili smo mladi, možda i naivni, ali u svakom slučaju, podvučena je crta i idemo dalje.”

Ili kako kaže Aleksandar Petrović:

"Mi smo svih ovih godina znali za želju Vlade da se nađe sa roditeljima, da poseti Draženov grob, muzej i samo je bilo pitanje trenutka kada će se to desiti. Da nije bilo Draženovog tragičnog odlaska, ja uopšte ne sumnjam da bi kroz jedno relativno kratko vrijeme i Vlade i Dražen raščistili svoje odnose, s obzirom na njihovo druženje i prijateljstvo koje je vladalo prije svega toga. Zato mi je drago da su iz NBA prepoznali tu priču i drago mi je da se sve to završilo, zatvorilo na takav način.“
XS
SM
MD
LG