Dostupni linkovi

Zašto je film 'Staljinova smrt' zabranjen u Rusiji?


Fotografija iz filma Staljinova smrt
Fotografija iz filma Staljinova smrt

Piše: Tom Balmforth

Ministarstvo kulture Rusije zabranilo je prikazivanje britanskog filma Staljinova smrt, ističući da je ova, kako je nazvana, crna komedija, "ekstremistička, lažljiva i uvredljiva za ruski narod".

Škotski reditelj Armando Januči (Iannucci) je, braneći film, rekao za Radio Slobodna Evropa (RSE) pre zabrane da je "smešan" i "istinit".

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo kulture povuklo dozvolu za prikazivanje filma, koji je premijerno viđen u Velikoj Britaniji u oktobru prošle godine.

Film je prikazan na zatvorenoj projekciji za ruske zvaničnike nakon što je grupa pravnika u okviru Ministarstva kulture pozvala ministra Vladimira Medinskog ukine licencu. Sličan zahtev su uputili i kulturni radnici i političari.

"Cilj filma 'Staljinova smrt' je da podstakne mržnju i neprijateljstvo, da ponizi ruski (i sovjetski) narod, da propagira inferiornost ličnosti po osnovu njegovog društvenog statusa i nacionalne pripadnosti. Sve to su znaci ekstremizma", navode pravnici.

Istovremeno, kulturni radnici ističu da je "reč o zlobnoj i apsolutno neprikladnoj komediji koja je uvredljiva za ljude koji su pobedili nacizam. Prikazivanje filma uoči obeležavanja 75. godišnjice Bitke za Staljingrad bilo bi pljuvanje u lice svima koji su tamo poginuli".

Poslanica u državnoj Dumi, članica Komunističke partije Elena Drapenko, rekla je da film predstavlja provokaciju i pokušaj da se "Rusija prikaže kao užasna, ljudi kao idioti, a njeni državni čelnici kao budale".

U pismu pravnika se posebno ukazuje na neprihvatljivo prikazivanje maršala Georgija Žukova, najpopularnijeg sovjetskog oficira, kao "militantnog klovna".

"Sigurni smo da je film napravljen kako bi iskrivio prošlost naše zemlje – tako daživot sovjetskog naroda tokom 1950-ih izazove samo osećanja užasa i gađenja", navodi se u pismu pravnika.

Najpopularniji ruski tabloid Kosmomolskaja Pravda, kritikovala je ovaj film kao "komediju koju je mogao da snimi Hitler" i moguće "najodvratniji film o Sovjetskom Savezu u skorijoj istoriji".

Film, koji će ove godine moći da vidi i publika u SAD-u, dotiče pitanja na koja su u Moskvi posebno osetljivi. Osećaj da doprinos Sovjetskog Saveza savezničkoj pobedi u Drugom svetskom ratu nije na pravi način uvažen – dobio je ključno ideološko značenje za Kremlj.

Reditelj Januči: Film smešan i istinit

Reditelj Armando Januči je, braneći film, rekao za RSE pre zabrane da je "smešan" i "istinit".

"Uložili smo dosta truda u istraživanje, čitanje relevantne arhive. Razgovarali smo sa mnogim ljudima, sa istoričarima, uključujući i Ruse koji su odrastali u tom periodu. Gajimo duboko poštovanje za to što se dešavalo ljudima u Sovjetskom Savezu u 1950-im, i to ne prikrivamo u filmu. Rusi koji su ga videli rekli su mi da je – veoma komičan i istinit", kaže Januči.

Reditelj o filmu Staljinova smrt
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Film je takođe u koliziji sa tihom rehabilitacijom Staljina za vreme predsednikovanja Vladimira Putina.

Državni mediji naglašavaju Staljinovu ulogu u industrijalizaciji zemlje i pobedi u radu, dok se zataškavaju čistke, nasilna kolektivizacija i gulazi.

Ankete pokazuju da je rusko javno mnjenje pozitivnije nastrojeno prema Staljinu otkako je Putin došao na vlast, dok se veoma negativno doživljava njegova uloga u većem delu bivšeg Sovjetskog Saveza i na Zapadu.

Pisac i čelnik savetodavnog tela Ministarstva kulture Rusije Jurij Polakov kazao je za TASS da treba zaštiti ruske gledaoce nazivajući film "uvredom za naša građanska i nacionalna osećanja".

Polakov je dodao da nijedan zvaničnik nije podržao film nakon što je prikazan na zatvorenoj projekciji.

"Svi su istakli da je veoma loše ostvarenje sa profesionalne strane, apsolutno lažljiv. To je primer ideološke borbe protiv naše zemlje", reči su Polakova.

Fotografija iz filma Staljinova smrt
Fotografija iz filma Staljinova smrt

Savetnik direktora ruske Nacionalne garde Aleksandr Kinštejn okvalifikovao je film kao "neobično smeće, najblaže rečeno".

Putinov portparol Dmitrij Peskov nije želeo da komentariše film, ističući da nije u toku te da je pitanje njegove zabrane "apsolutno u nadležnosti Ministarstva kulture".

Žukov prikazan kao "kreten"

Pre zabrane, član savetodavnog tela Ministarstva kulture Pavel Požigaljo je predložio da se jednostavno odloži njegovo prikazivanje.

On je kazao BBC da je maršal Žukov "predstavljen kao kreten", te da film "skrnavi naše istorijske simbole – sovjetsku himu, grb i medalje".

Požigaljo ističe da film ne bi trebalo prikazati na 75. godišnjicu pobede nad nacistima u Staljingradskoj bici u februaru (1943. koja je po mnogim ocenama bila prekretnica u Drugom svetskom ratu).

Istakao je da projekcija ovog filma u ruskim bioskopima nije podesna ni zbog predstojećih predsedničkih izbora u martu na kojima je izvesna pobeda Vladimira Putina. Time bi svoju 18. godišnju vladavinu produžio za još šest godina. On je već ruski lider sa najdužim mandatom nakon Staljina koji je vladao od 1924. do 1953. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG