Dostupni linkovi

Film o tuzlanskim rokerima: Priča o buntu u ratnim godinama


Dokumentarni film “Rock ‘n’ War”, kako navodi reditelj Damir Pirić, priča je o velikoj želji i buntu tuzlanskih rokera da sačuvaju muzičku scenu u okruženju u kojem je to gotovo bilo nemoguće postići.

Film je nedavno prikazan u Pragu, što je ujedno bila i evropska premijera.

Rok koncerti u dva popodne kako bi se izbjegao policijski čas, nedovoljno žica i pojačala, bili su samo neki od problema sa kojima su se suočavali mladi rokeri u ratnim godinama u Tuzli.

"Film govori upravo o tim situacijama, kada smo se okupljali u jednom dijelu grada i kada smo nosili instrumente pet, šest, deset kilometara na drugi dio grada, jer smo znali da će u četiri sata tamo doći struja. I onda mi postavimo sve te instrumente, međutim struja ne dođe. Drugi problem su bile granate. Mislim da moja mama još nije pogledala ovaj film. U suprotnom, saznala bi da sam ja pod tim granatama prije dvadeset godina išao na koncerte i mislim da bi se naljutila na mene. Mnogi od nas nisu govorili roditeljima gdje idu, jer su granate padale“, priča Pirić.

Bilo je to vrijeme kada su tuzlanski rok bendovi "Nečasne sestre“, "Scarlet“, "Dugi put“, "Ded End“,, i drugi, svirali da bi iskazali svoj bunt protiv stanja odnosno sukoba u društvu. Opšta apatija koja je zatim zavladala u BiH, uticala je da mladi ništa konkretno ne rade, smatra Pirić. Izgovor da je izostala pomoć države smatra, nije dovoljno ubjedljiv.

"Nažalost mislim da su mladi digli ruke i od sebe i od države u kojoj žive. Što je strašna stvar. Stvari se mogu promijeniti, stvari se mogu poboljšati. Mladi traže izgovore danas. Mladi u svemu nađu izgovore" , kaže Pirić i dodaje:

"U to vrijeme, mi nismo imali gdje da idemo da slušamo koncerte, ali je neko odlučio da napravi od starog, napuštengo kina, jedno kultno mjesto na kom bi se mladi skupljali.“

Pirić, i sam član rok benda "Bad seasons“, prisjeća se vremena kada nije bila važna nacionalna pripadnost. Smatra da u današnjem vremenu muzika može postati most pomirenja u BiH.

"U filmu vidimo da su moji sugovornici, ne volim to potencirati, ali je to stvarno činjenica, bili raznih nacionalnosti. Nije bilo nikakvih podjela. Podjela je bila jesi li dobar čovjek ili nisi, je li dobro sviraš ili foliraš da sviraš“.

Više od deset godina Pirić je prikupljao materijal za film. Veći dio snimljen je tadašnjim VHS kamerama.

Pojedini rok bendovi i danas aktivno sviraju. Iako su neki muzičari napustili BiH, prema riječima Pirića, rado su pristali da budu dio ovog dokumentarca i prisjetili se perioda kada su u teškim vremenima stvarali nešto posebno.

Nakon Praga, "Rock 'n' War“ imaće priliku da pogleda publika u Beču, Ljubljani i Beogradu.

XS
SM
MD
LG