Dostupni linkovi

Čačak ne štedi na kralju Petru


Kralj Petar I Karađorđević na volovskim kolima (desno), 1915.
Kralj Petar I Karađorđević na volovskim kolima (desno), 1915.

"Još jedno bacanje gradskog novca", kaže stanovnica Čačka Vesna Trtović povodom odluke lokalne vlasti tog grada u centralnoj Srbiji, da kupovinom bioskopskih karata za učenike podrži snimanje filma o kralju Petru I Karađorđeviću (1844.-1921.).

"Bacanje narodnog novca koji može da se upotrebi zaista za mnogo bolje stvari. Ne znam kakve veze ovaj film uopšte ima sa Čačkom i zbog čega je to značajno za naš grad", pita se Trtović u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Gradsko veće u Čačku izdvojilo je 950.000 dinara (više od 7.500 evra) za kupovinu karata za film ''Čarape kralja Petra'', koji još nije ni snimljen.

Iza ovog projekta, čija je premijera najavljivana za novembar 2018. godine, stoje glumac Lazar Ristovski i njegova producentska kuća "Zillion film".

Ristovski je 2017. godine otvoreno podržao kandidaturu, izbornog pobednika, Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima.

Lazar Ristovski u razgovoru sa novinarkom RSE, fotoarhiv
Lazar Ristovski u razgovoru sa novinarkom RSE, fotoarhiv

Iz arhive: Lazar Ristovski za RSE –​ Voleo bih da ratne teme ostanu iza nas | Saradnja regiona spas za film

Gradsko veće Čačka donelo je odluku da iz sredstava tekuće budžetske rezerve, ''za predfinansiranje igranog filma 'Čarape kralja Petra' ", odobri 550.000 dinara (oko 4.500 evra) za kupovinu 2.500 karata za učenike osnovnih škola na teritoriji Čačka i još 360.000 (oko 3.000 evra) za 1.800 ulaznica namenjenih srednjoškolcima.

Član gradskog veća Čačka resorno zadužen za kulturu i mlade Dušan Radojević ne vidi ništa sporno u ovakvoj odluci lokalne vlasti.

"Zato što je to projekat koji ima za cilj da naše mlade sugrađane, srednjoškolce i osnovce, upozna sa vrednostima koje nosimo kao pobednici u Prvom svetskom ratu. Sad, da li je 950.000 dinara mala ili velika cena? Procenili smo je na osnovu broja učenika koje imamo u Čačku. Karta je 150 ili 200 dinara po učeniku. To smo sabrali sa brojem dece koje imamo i na osnovu toga je izašao iznos od 950.000", navodi Radojević.

Radojević tvrdi da gradska uprava u Čačku nije dobila nikakvu direktivu iz Beograda za učestvovanje u ovom projektu.

"Koliko je meni poznato, nije bilo direktive. Više gradova je uzelo učešće u tom projektu, jer je svima cilj da tako nešto prirede svom gradu", navodi gradski većnik Čačka.

Svaka generacija ima film po kome se instruiraju mladi.
- Nikola Ljuca

Filmski reditelj mlađe generacije Nikola Ljuca, autor filma ''Vlažnost'' u kome na primeru jednog mladog bračnog para u krizi i njihovog okruženja govori o socijalnim lomovima današnje Srbije, kaže da nije iznenađen ovakvom odlukom čačanskih vlasti. Prema njegovim rečima, u ovom slučaju ne radi se o ekscesu, već o sistemu koji, kako navodi, funkcioniše decenijama unazad.

"Ja sam tako gledao film Srđana Dragojevića 'Lepa sela lepo gore', škola me je vodila da gledam u Domu vojske u Zemunu. To sigurno nije bilo organizovano regularnim putem. To su obrasci za tako velike vojno-istorijske stvari. Tu se uvek svi dignu i svi hoće nešto da urade i da učestvuju na neki način, makar to bio i pre-sale. Film nije gotov, ali nisu poklonili, neko će da ode to da gleda. Sad, što je to istorijska stvar, pa se time deca instruiraju, to je druga priča. Ali svaka generacija ima film po kome se instruiraju mladi", ističe Ljuca za RSE.

Na pitanje zašto bi film o kralju Petru bio bitniji od drugih filmskih projekata koji bi mogli da aktuelizuju brojna traumatična pitanja u Srbiji, Ljuca kaže: "Uvek su veliki istorijski projekti svuda i u svakoj zemlji i kinematografiji bitniji od manjih, savremenih filmova. To je, prosto, tako".

Ljuca: Prednost istorijskih filmova nad savremenim
Ljuca: Prednost istorijskih filmova nad savremenim

No, bez obzira na utisak Čačanke koji smo izneli na početku, mišljenja građana u ovom gradu su ipak podeljena.

"Ukoliko je to jedini način da se ovaj projekat uspešno realizuje, apsolutno sam za to da se svaki vid finansijske podrške iskoristi, kako bi se taj projekat realizovao u celosti, a naravno da je najznačajnije da sadržaj filma i njegov kvalitet bude adekvatan", navodi Milan Bojović.

"Ako ovaj princip bude postojao i za druge autore, to bi bilo super. Ali, ako bi ovo bila privilegija za jednog čoveka i presedan samo u ovom slučaju, onda to nije dobro", ističe Dušan Darijević.

Očekivano široka podrška filmskom projektu o kralju Petru, koji je Srbijom vladao od majskog prevrata 1903. godine, tojest od ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage, pa do smrti 1921. godine (kao kralj države Srba, Hrvata i Slovenaca), vezuje se za ime slavnog glumca Lazara Ristovskog.

Do njegovog komentara tokom pripreme ovog teksta RSE nije uspeo da dođe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG