Dostupni linkovi

Filipini: U udaru razornog tajfuna više od hiljadu mrtvih


Prema procjenama filipinskog Crvenog krsta, na Filipinima je u udaru tajfuna više od 1.000 ljudi poginulo u gradu Taklobanu i najmanje 200 u provinciji Samar.

Generalni sekretar filipinskog Crvenog krsta Gvendolin Pang rekla je da su preliminarni podaci dobijeni od timova ove humanitarne organizacije u Taklobanu i Samaru, koji su najteže pogođeni udarima tajfuna.

"Primijećeno je više od 1.000 tijela, koja plutaju u Taklobanu. U Samaru je prijavljeno oko 200 smrtnih slučajeva. Procjene su u toku", rekla je ona.

Prema njenim riječima, broj poginulih nije konačan i dodatni podaci očekuju se nakon preciznijeg uviđaja u dešavanju u ugroženim regionima.

Oluja je zahvatila Filipine u petak u ranim jutarnjim časovima. Udari vjetra dostizali su brzinu od 379 kilometara na čas, a visina talasa bila je do 15 metara.

Haijan je jedan od najjačih tajfuna koji je pogodio Filipine, a praćen je snažnim vjetrovima koji čupaju krovove i visokim talasima koji nose trošne kuće.

Više od 12.000 osoba je bilo evakuisano iz najugroženijih oblasti pred udar tajfuna, saopštio je nacionalni savet za upravljanje katastrofama.

Škole koje su se našle na putu tajfuna su zatvorene, obustavljeni su polasci brodova, kao i letovi, a mnoge škole zatvorene su i u prijestonici Manili u očekivanju obilnih padavina.

Filipine godišnje pogodi oko 20 oluja, a mnoge od njih prouzrokuju brojne žrtve i veliku štetu. Haijan je 24. oluja koja je od početka godine pogodila ovu državu.

Meteorolozi su ranije predviđali da će oluja biti razorna poput tajfuna "Bofa" 2012. godine, koji je uništio dijelove na jugu Filipina i odnio najmanje 1.000 ljudskih života.

Tajfun se sada kreće ka Vijetnamu i prvi udari očekuju se u nedjelju. Vijetnamske vlasti započele su masovnu evakuaciju više od 100.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG