Dostupni linkovi

Sin bivšeg filipinskog diktatora Marcosa postao novi predsjednik


Bivša prva dama Filipina Imelda Marcos drži za ruku sina Ferdinanda Marcosa mlađeg uz ostale članove porodice na predsjedničkoj inauguraciji

Ferdinand Marcos mlađi inauguriran je u četvrtak za predsjednika Filipina, ostvarivši time decenijama duge napore za povratak svoje porodice na najviši položaj u državi.

Marcos mlađi, sin istoimenog pokojnog diktatora, položio je zakletvu ispred stotina lokalnih i stranih zvaničnika, novinara i simpatizera u Nacionalnom muzeju u glavnom gradu Manili.

Ferdinand "Bongbong" Marcos mlađi pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora održanima u maju, što predstavlja najveću pobjedu otkako je njegov otac svrgnut s vlasti narodnim ustankom 1986. godine.

Marcos će na predsjedničkoj poziciji naslijediti izuzetno popularnog Rodriga Dutertea, koji je u svijetu postao zloglasan zbog svog smrtonosnog rata protiv droga i koji je prijetio da će, nakon što napusti svoju funkciju, ubiti osobe za koje se sumnja da preprodaju drogu.

Više od 15.000 policajaca, vojnika i osoblja obalne straže bilo je raspoređeno po cijelom glavnom gradu zbog inauguracije.

Duterte je prije inauguracije primio Marcosa mlađeg u predsjedničkoj palati Malacanang, iz koje je obitelj Marcos pobjegla u progonstvo prije 36 godina.

Inauguracija je održana nekoliko dana nakon što je vrhovni sud odbacio posljednje pokušaje diskfalifikacije Marcosa mlađeg sa izbora.

Marcos mlađi je borbu protiv inflacije, povećanje rasta i proizvodnje hrane učinio svojim prioritetima u vrijeme kada porast cijena ugrožava ekonomiju, već pogođenom pandemijom korona virusa.

Marcos mlađi, koji djeluje poslovnije i uglađenije od Dutertea, došao je na vlast uz pomoć raširene kampanje na društvenim mrežama.

Grupe njegovih simpatizera preplavile su Filipine objavama koje prikazuju njegovu porodicu u pozitivnom svjetlu, ignorišući pritom korupciju i kršenja ljudskih prava u vrijeme 20-godišnje vladavine njegovog oca.

Marcos mlađi se distancirao od vladavine svog oca, ali je nije kritikovao.

Za uspjeh Marcosa mlađeg bio je izuzetno važan savez s Duterteovom kćerkom Sarom, koja je osigurala mjesto potpredsjednice sa više glasova od njega.

Za razliku od Dutertea, koji se udaljio od Sjedinjenih Američkih Država i približio Kini, Marcos mlađi je naznačio da će graditi uravnoteženiji odnos s obje sile. Rekao je, međutim, da će podržati međunarodnu presudu protiv Pekinga oko Južnog kineskog mora bogatog resursima.

XS
SM
MD
LG