Dostupni linkovi

Svi čekaju na češki potpis


Vaclav Klaus
Vaclav Klaus

Bivši češki premijer, lider konzervativaca, Mirek Topolanek podsetio je u nedelju svog partijskog kolegu, češkog predsednika Vaclava Klausa, da na njegov potpis na Lisabonskom sporazumu, kako bi mogao da stupi na snagu, čeka ne samo Evropska unija već i Zapadni Balkan.


A na nedavnom neformalnom sastanku lidera Evropske unije i francuski predsednik Nikola Sarkozy nedvosmisleno je upozorio predsednika Češke Republike Vaclava Klausa, prvog evroskeptika starog kontinenta, da ne odugovlači ratifikaciju Lisabonskog sporazuma.


Ipak, među poznavaocima vlada mišljenje da bi češki predsednik mogao pravno odlagati ratifikaciju tog dokumenta do britanskih parlamentarnih izbora iduće godine. Među takvima je i češki analitičar Filip Tesarž.


“Mislim da će se Klaus izvlačiti i odugovlačiti potpisivanje Lisabonskog sporazuma do poslednjeg mogućeg trenutka. Većina građana nije svesna važnosti tog pitanja, pa ono stoji mnogo iza domaćih tema i problema."


RSE: Dakle, u Českoj Republici nema pritiska na Klausa da stavi svoji potpis na Lisabonski sporazum?


Tesar: Mislim da je taj pritisak veoma slab, kako pritisak javnog mnenja tako i pritisak političkih aktera.


RSE: Ipak, bivši premijer i Klausov stranački kolega Mirek Topolanek izjavio je da bi češki predsednik trebalo da potpiše Lisabonski sporazum?


Tesar: Da, to je tačno. Iako ni Topolaneku Lisabonski ugovor ne leži baš na srcu, on je za vreme svog premijerskog mandata shvatio da mora biti realista i da se taj ugovor mora potpisati.


RSE: Koliko dugo Klaus raznim pravnim i drugim manevrima moze odugovlačiti potpisivanje “Lisabona”?


Tesar: Mislim da je realno da će Klaus odugovlačiti sve do britanskog referenduma. Njegova opstrukcija računa s tim da će na britanskim izborima iduće godine pobediti konzervativci Dejvida Kamorna (Davida Camerona) i da će na potonjem britanskom referendumu Lisabonski ugovor biti odbačen. U tome bi ih, razume se, direktno podržavao upravo predsednik Klaus. Ako to tada Češka ratifikuje Lisabon, britanski referendum neće se ni raspisivati. Dakle, mislim da će Klaus “Lisabon” potpisati tek kad se uveri da više nema saveznika koji bi ratifikaciju odlagali. Njegovo ponašanje zavisiće i od toga da li će većina u ODS, njegovoj partiji, uspeti da postigne dogovor sa tvrdim krilom te partije da opstrukcija više nema smisla i da se mora prekinuti.

XS
SM
MD
LG