Dostupni linkovi

File: Spor sa Grčkom se može rešiti do kraja godine


Štefan File optimist u sporu o imenu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
Direktan link

Evropski komesar za proširenje EU, posetio je Skoplje i izrazio uverenje da je rešenje spora sa Grčkom moguće do kraja godine. 5. septembar 2011.

Dozvolite mi da budem optimista i da se nadam da se spor sa Grčkom o imenu može rešiti do kraja godine, izjavio je u Skoplju komesar za proširenje Evropske Unije Štefan File posle susreta sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim u Skoplju.

File je zatražio od Gruevskog da radi na rešavanju spora, ističući da je razlog za njegov optimizam poverenje između dvojice premijera Gruevskog i Papandreua i njihova posvećenost rešavanju ovog problema. Rešenje će, kaže on, biti dobro za zemlju, za građane i za privredu.
Štefan File i potpredsednik Vlade Musa Džaferi prlikom susreta u Skoplju, 5. septembar 2011.

"Postoji jedna bitna dinamika u regionu upravo sada. Hrvatska finišira proces ulaska u Evropsku uniju, ostale zemlje prave korake napred. Vaša zemlja zaslužuje da bude deo te pozitivne slike. U svakom slučaju, Evropska unija neće da uveze spor o imenu. Ako nema rešenja, zemlja rizikuje da zaostane", upozorio je File.

O tome da li će rešavanje problema o imenu značiti i početak pristupnih pregovora Unije sa Makedonijom, on kaže da treba sačekati izveštaj koji će biti objavljen 12. oktobra, da bi se videlo da li će zemlja opet kao i u protekle dve godine, dobiti preporuku za početak pregovora.

Premijer Gruevski je rekao da je spor o imenu pitanje na koje je makedonska vlada veoma fokusirana.

"Sa ciljem nalaženja uzajamno prihvatljivog rešenja, koje neće naštetiti nacionalnoj, jezičkoj, kulturnoj samoidentifikaciji niti makedonskog niti grčkog naroda", izjavio je Gruevski.

Gruevski očekuje da Makedonija u oktobru dobije objektivan izveštaj o napretku zemlje, dodajući da Evropska unija treba da nastavi proces proširenja, jer takva posvećenost nikad nije bila važnija za Balkan.

Komesar za proširenje File za vreme posete Makedoniji, učestvovao je na konferenciji posvećenoj 10-godišnjici Ohridskog okvirnog sporazuma.
XS
SM
MD
LG