Dostupni linkovi

Vanredna vijest

File: Potrebna evolucija, ne revolucija


Sjedište Evropskog parlamenta
Budući evropski komesar za proširenje Štefan File u utorak je u Briselu naglasio nužnost "evolucije, a ne revolucije" u rješavanju zabrinjavajućeg političkog zastoja u reformama i stvaranju funkcionalnije države u Bosni i Hercegovini.

"Najvažnije od svega jeste da BiH ostane prisutna u procesu evropskih integracija",
rekao je File.

File, koji je obrazložio smjernice svog rada i odgovarao na pitanja poslanika Evropskog parlamenta, naglasio je da su u pitanju potpuno neosnovane glasine da on želi da u "Bosnu prenese iskustvo razdvajanja Čehoslovačke".

Takvo pitanje je postavila njemačka poslanica Doris Pak, a File je uzvratio da, naprotiv, on i visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton namjeravaju da se posvete rješenju problema u BiH.

File je dodao da je zabrinut zbog najave referenduma u Republici Srpskoj, a Ketrin Ešton je u ponedjeljak u izlaganju u EP podvukla da se tri naroda i političke vođe u BiH moraju sporazumjeti da zajednički žive u toj državi.

„Mogu imati koliko hoće referenduma, ali na kraju - BiH je jedna zemlja“, poručila je ona.

Evropski komesar je naglasio da će Evropska komisija nastojati i pomoći vlastima BiH da što prije ispune uslove za ukidanje viza EU
građanima te zemlje.

Ključno je, stavio je do znanja File, da se obezbijedi da BiH bude postojan dio procesa integracije zemalja zapadnog Balkana u Evropu i
da će u tom cilju biti preduzeti i koraci EU.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG