Dostupni linkovi

File u Skoplju: Evropski rezultat zavisi od izvršenja zadataka


Štefan File sastao se sa premijerom Nikolom Gruevskim, 17. septembar 2012.
Štefan File sastao se sa premijerom Nikolom Gruevskim, 17. septembar 2012.
Pristupni dijalog na visokom nivou nije isprazna aktivnost već pomoću njega obezbeđujemo recept kako da početak pregovora postane realnost, izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File, nakon treće runde ovog dijaloga između Evropske komisije i Makedonije, održane u ponedeljak u Skoplju.

"Krajnji rezultat zavisiće od toga kako vi izvršavate svoje poslove i kako prezentujete rezultate do decembra, kada će zemlje-članice EU odlučiti o budućim koracima u pristupnom procesu, ali i nakon toga, za dobrobit vaše zemlje i njenih građana", rekao je File.

Premijer Makedonije Nikola Gruevski je istakao da je proteklih 6 meseci obeležila impresivna interakcija između Republike Makedonije i Evropske komisije, čiji su dinamika, sadržaj i suština imali veoma pozitivan uticaj na ključne reforme u pristupnom procesu zemlje.

"Nadam se da ćemo zajedno sa vama, komesare File, sa Evropskom komisijom i sa svim zemljama-članicama EU, aktivno raditi sa ciljem da ovo urodi određivanjem datuma od strane Unije za početak pristupnih pregovora sa Makedonijom i to što pre", rekao je Gruevski.

File je ponovio da je poručio premijeru Gruevskom da ostane fokusiran na nastavak dijaloga sa Grčkom sa ciljem da se pronađe rešenje za spor oko imena zemlje.

Evrokomesar Štefan File se susreo i sa poslanicima iz Nacionalnog saveta za evrointegraciju, gde je izrazio nadu da će se dekriminalizacija klevete odvijati u skladu sa evropskim standardima.

"Ovo je ključno pitanje. Vlada je usvojila predlog zakona kojim se dekriminalizuje kleveta. Važno je osigurati da krivični zakonik bude revidiran u skladu sa ovakvim pristupom", naglasio je.

Štefan File u poseti Skoplju, 17. septembar 2012.
Štefan File u poseti Skoplju, 17. septembar 2012.
File kaže da je u ovom trenutku imperativ i strateška politika o ekonomskom razvitku.

"Ovo je pitanje broj jedan za građane vaše zemlje, nezavisno od njihove etničke pripadnosti. Poboljšanje obrazovanja, obuka, biznis sredine i ekonomske politike su od vitalnog značaja", podvukao je File.

Opozicija kritikuje vladu da ne implementira zakone koje je usvojila, kao i da kasni u donošenju veoma bitnih zakona. Radmila Sekerinska iz Socijaldemokratskog saveza se obratila Fileu sa, kako je priznala, ciničnom primedbom.

"Da niste bili danas u Makedoniji, ja sam ubeđena da u subotu ne bismo imali Predlog izbornog zakona, kao ni Predlog zakon o kleveti".

Izveštaj Evropske komisije o napretku Makedonije se očekuje 10. oktobra, a u decembru Evropska unija odlučuje da li će zemlja dobiti datum za početak pregovora. Već nekoliko godina Komisija daje preporuku za to, ali na kraju datum nije određivan, najviše zbog spora sa Grčkom o imenu zemlje.
XS
SM
MD
LG