Dostupni linkovi

File u Beogradu: Srbiju čeka zahtevan posao


Štefan File u Skupštini Srbije, 18. jul 2013.
Bila su to dva dana razmene izdašne doze srdačnosti između visokog briselskog funkcionera i njegovih beogradskih domaćina. Štefan File, komesar Evropske komisije za proširenje, poručio je da je njegova lična ambicija da postane ne samo najodaniji i najpouzdanji partner nego i prijatelj na putu Srbije ka Evropi, a premijer Ivica Dačić izrazio zadovoljstvo što će postati Fileov resor.

Evropski komesar je, međutim, u susretu sa premijerom, narodnim poslanicima i predsednikom države obelodanio i vest da će Srbija u pristupnim pregovorima dobiti i posebno poglavlje koje će prevashodno tretirati normalizaciju odnosa sa Kosovom. Startovaće se uskoro, verovatno do kraja januara iduće godine, ali putovanje od sedam milja ili najmanje toliko, ako ne i više, godina, biće sve samo ne lako, što, uostalom, ni File nije krio.

Drugog dana posete Beogradu, obraćajući se poslanicima Narodne skupštine, File je istakao je da pristupanje EU zahteva konsenzus, pre svega partijski i da je Srbija dobar primer za to. Zemlju, međutim, kazao je on, čeka zahtevan posao i biće joj potrebna dugogodišnja odlučnost da bi postigla taj cilj. Uz tu poruku poslanicima Skupštine Srbije drugog dana posete, evropski komesar je istakao je da je nužno aktivno učešće Srbije u regionalnoj saradnji i pomirenju, kao i odlučno i hrabro angažovanje u normalizaciji odnosa s Prištinom.

File je već prvog dana posete, u susretu sa premijerom Ivicom Dačićem, rekao da će Srbija dobiti i posebno pregovaračko poglavlje, redni broj mu je 35, koje će regulisati normalizaciju odnosa sa Kosovom. Ono će, uz poglavlja 23 i 24, biti otvoreno odmah i zatvoreno na samom kraju pristupnih pregovora.

Štefan File i Tomislav Nikolić u Beogradu
Štefan File i Tomislav Nikolić u Beogradu
Predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću je čestitao je na istorijskom koraku koji je Srbija napravila, na otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, dodavši da ni Evropska komisija ne gubi vreme nego već čini naredni korak.

“Kao što je ranije i najavljeno, sledeće sedmice mi ćemo prezentovati nacrt pregovaračkog okvira zemljama-članicama EU, a u septembru će početi proces screeninga, odmah nakon letnje pauze”, kazao je File.

Evropski komesar je obećao da će Brisel učiniti sve da pomogne Srbiji u njenim narednim evropskim koracima.

“Predsedniku Nikoliću sam rekao da nećemo štedeti napore da izadjemo u susret Srbiji u ispunjavanju kriterijuma za pristup Evropskoj uniji, a preneo sam mu i svoju ličnu ambiciju da u ovom procesu postanem vaš najodaniji i najpouzdaniji ne samo partner nego i prijatelj. Proceš pristupnih pregovora zahteva kontinuirane napore i odlučnost i ja sam potpuno uveren da će Srbija uspeti da ostvari taj ambiciozni cilj”, rekao je File.

Da Srbija sigurnim korakom implementira sve dogovoreno u Briselu i da je spremna da rešava sve probleme Štefanu Fileu je rekao predsednik Srbije i izneo uverenje da će do kraja januara biti održana prva medjuvladina konferencija Evropska unija – Srbija, čime će i zvanično početi pristupni pregovori. A odluku da poglavlje 35 bude posvećeno normalizaciji odnosa sa Kosovom, Tomislav Nikolić je ovako prokomentarisao:

“Pitanje Kosova i Metohije želimo da tretiramo u 35. poglavlju. Već smo pokazali da smo spremni da rešavamo sve probleme, između ostalih i slobodu kretanja, pravosuđe, energetiku i telekomunikacije”.

Korak dalje

Da se Srbiji ne postavljaju nekakvi novi uslovi i da oni nisu sadržani ni u poglavlju 35 o normalizaciji odnosa sa Kosovom, ocenjuje je i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović:

“Što se tiče poglavlja 35, gospodin File je bio potpuno jasan da tu nema ništa novo. Dakle, naši pregovori i ispunjavanje onoga što je Beograd potpisao jeste nešto što je međunarodna obaveza Srbije i tu nema nikakvog pritiska, niti je to neko uslovljavanje Srbije”, rekao je Stefanović.

S obzirom da pregovori startuju u vrlo bliskoj budućnosti, parlament od Vlade Srbije traži da bez odlaganja izabere pregovarački tim i glavnog pregovarača, kazao je predsednik Skupštine Srbije.

Iako će pojedine deonice pregovora predstavljati veliki izazov, predsednik Srbije je uveren da je Srbija za njih spremna:

“Neka poglavlja će biti posebno teška i osetljiva, ali Srbija je i pre dvanaest godina znala što piše u knjizi uslova za priključenje zajednici evropskih naroda. Glavna pažnja će odmah biti posvećena ključnim tematskim poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa, temeljnih sloboda i prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ukoliko sve bude po planu, a sasvim sam siguran da će tako da bude, do kraja januara biće održana međuvladina konferencija Evropska unija – Srbija, čime će zvanično početi pregovori”, kazao je Nikolić.

Kako početak pristupnih pregovora ocenjuju eksperti iz susedne Hrvatske, koja je 1. jula postala članica EU, a koja je pregovarala punih šest godina?

Najava koraka dalje, odnosno, početka pretpristupnih pregovora sa EU veliko je postignuće Srbije. Činjenica da će se pregovori otvoriti poglavljima 23 i 24, koja su u Hrvatskoj bila na kraju, takođe će raditi u korist Srbije, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Višnja Samardžija iz Odeljenja za evropske integracije Instituta za međunarodne odnose u Zagrebu.

”I naše iskustvo je bilo da je jako dobro posvetiti što više vremena tim težim poglavljima jer je poglavlje 23 bilo poglavlje svih poglavlja za nas; tu smo, zapravo, napravili najveći pomak – uopće u evropeizaciji društva, borbi protiv korupcije itd. Činjenica da je Srbija dobila jedno dodatno poglavlje mi se čini vrlo slična onome što je bilo i sa Hrvatskom. Naime, i kod nas je bio pomak u odnosu na prethodno proširenje, tako da je to, definitivno, jedno otvoreno pitanje za Srbiju i mislim da ga Srbija, zajedno sa Kosovom, mora konstruktivno rješavat”, kaže naša sagovornica.

Veoma je nezahvalno davati prognoze koliko će dugo taj proces trajati u slučaju Srbije, kaže Samardžija i podseća:

“Kad smo mi davali svoje prognoze za Hrvatsku, one su bile puno optimističnije, svi smo bili uvjereni da će čitav proces puno kraće trajat, a trajao je dosta dugo. Činjenica je, na žalost, da se pokazuje da se svaka nova zemlja koja ulazi u pregovore suočava sa većim teretom, na neki način, i da pregovori postaju sve teži. Mislim da se tu trebaju uzeti u obzir specifičnosti Srbije, ali, po mom mišljenju jako je bitno krenut u proces jer čim ste vi u procesu, na neki način vas i Evropska komisija vodi u tim reformama, tako da treba to, naprosto, gledat pozitivno”, kaže Vesna Samardžija.
  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

XS
SM
MD
LG