Dostupni linkovi

File prenio Krivokapiću: Vrijeme da rješavate političke izazove


Ranko Krivokapić i Štefan File u Briselu 16. maj 2013.
Ranko Krivokapić i Štefan File u Briselu 16. maj 2013.
Jedan od izazova je povjerenje građana u institucije, država zaostaje u reformama, potrebno je ojačati vladavinu prava, pravosudno i politički razriješiti aferu „Snimak“. Sve ovo je navedeno u saopštenju Evropske komisije nakon sastanka šefa crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića i komesara za proširenje Evropske Unije Štefana Filea. Da li se radi o pojačanoj retorici ili upozorenju iz Evrope upućenim crnogorskim vlastima i institucijama?

Javnost u Crnoj Gori nije bila upoznata da će predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić posjetiti sjedište Evropske Unije i razgovarati komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Evropska komisija je izdala saopštenje u kome se obratila političkoj eliti Crne Gore. U tom saopštenju se navodi da se na političkoj sceni crne Gore gomilaju politički izazovi i da je vrijeme da se počnu rješavati.

Među tim izazovima navodi se povjerenje građana u državne institucije, a zatim zaostajanje u reformama, potreba da se ojača vladavina prava i adekvatan pravosudni i politički nastvak afere „Snimak“.

Podsjetimo, afera „Snimak“ je još uvjek neistražen slučaj u kome su do javnosti došli snimci sa zatvorenih sjednica Demokratske partije socijalista na kojima su funkcioneri ove partije iznosili planove o zloupotrebi državnih institucija u cilju postiznja boljeg izbornog rezultata. Autentičnost tih snimaka niko nije osporio.

Šef parlamenta Ranko Krivokapić je u saopštenju objavljenom popodne istakao, između ostalog, da se na političkom nivou broj izazova akumulira i da je vrijeme da se krenu rješavati.

Momčilo Radulović
Momčilo Radulović
Komentarišući saopštenje Evropske komisije nakon sastanka Krivokapić-File, generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović ocjenjuje da se radi o nešto tvrđem tonu nego što su to dosadašnja saopštenja ove evropske institucije.

"Ukoliko se analizira ton ovog saopštenja može se vidjeti da je nešto tvrđi nego što su to uobičajena saopštenja Evropske komisije i da se tiče jednog trenutno aktuelnog trenutka sa kojeg se sa jednog opšteg nivoa pregovaranja Crne Gore i Evropske unije sada prelazi polako na pojedinačna pitanja u okviru poglavlja 23 i 24 i sada se spuštamo na jedan niov rješavanja određenih specifičnih autentičnih problema u Crnoj Gori kakav je i ovaj o kojem govori ovo saopštenjej i ovaj sastanak", smatra Radulović.

Nema više odlaganja

Član pregovaračkog tima za Poglavlje 23 Boris Marić smatra da Evropska komisija ima kontinuitet djelovanja u Crnoj Gori pa tako i kada je pregovrački proces u pitanju. Prema njegovim rječima u saopštenju nakon sastanka Krivokapić - File rečeno je ono što je manje više svima poznato, a to je ključni zadatak oslobađanje institucija od političkog uticaja:

"File je saopštio ono što je neophodno da bi se zaustavila opstrukcija pregovaračkog procesa i to je definitivno. Znači da institucije moraju da počnu da rade svoj posao za koji su nadležne i moraju se osloboditi političkog uticaja i to je ono što svi mi manje više znamo i ono što će u perspektivi biti u agendi Evropske komisije i što će morati da se nađe na prvom mjestu i u agendi crnogorskih institucija i ukupnog crnogorskog političkog establišmenta", kaže Marić.

Mladen Bojanić iz Pozitivne tumači saopštenje Evropske komisije time da država ne može više da odlaže primjenu standarda i očekuje da će sličnih i jasnih saopštenja biti sve više:

"Mi jednostavno ne možemo više kao Crna Gora kao država da to odgađamo, da se samo deklarativno zalažemo za sve te standarde koje moramo da usvojimo nego ćemo morati to i u praksi da pirmjenjujemo. Tako da u tom svijetlu i tumačim takvo saopštenje koje je prilično jasno i konkretno i koje potcrtava šta se očekuje od Crne Gore. Vjerujem da će sve više biti tako jasnih i konkretnih saopštenja", smatra Bojanić.

Ključni korak državnih institucija je pokretanje istrage afere „Snimak“ i predizborne situacije u Crnoj Gori koji je povezan sa opštim problemom efikasnosti pravosuđa, kaže Momčilo Radulović:

"Bez obzira na to što će institucije utvrditi one će morati ozbiljno da prionu na posao utvrđivanja činjenica i detalja o tom slučaju. Dakle, to je ono na čemu se sada insistira. Ne insistira se na tome niti se bilo ko osuđuje unaprijed, niti se ide ka tome da bilo koja od strana snosi dio krivice već se insistira da se cijela situacija detaljno istraži. To je najvažnija preporuka koja glasi – mi želimo da institucije odrade svoj posao", zaključuje Radulović.
XS
SM
MD
LG