Dostupni linkovi

File: Kršenje međunarodnih obaveza nosi posljedice po BiH


Štefan File
Štefan File
Evropski komesar za proširenje Štefan File ponovio je u petak u Dablinu da neprimjenjivanje odluke Evropskog suda za ljudska prava ne samo da spriječava BIH da dostavi kredibilnu aplikaciju za članstvu u EU, već znači i da BIH krši svoje medjunarodne obaveze. To ima posljedice i BIH mora biti svjesna toga, poručio je File.

Iako neprovođenje odluke u slučaju Sejdić Finci može imati posljedice po Bosnu i Hercegovinu, to ne znači da je se Evropska unija odriče, dodao je on. Tvrdi da je Evropa spremna da udvostruči svoje napore i pomogne. No za tako nešto je, kako je rekao, potrebno da se pokažu isti napori i na drugoj stani.

„Alarm ne znači odustajanje od BIH, radi se o mobilizaciji bh političara, podstreku da primjene odluku Evropskog suda. Proveo sam nekoliko minuta u Evropskom parlamentu, govoreći o Dejtonu i procesu proširenja.Naglasio sam da ćemo kroz proces proširenja biti u mogućnosti da pomognemo bh političarima i narodu da modernizuju zemlju, kako bi bili punopravni član EU. Takođe sam jasno rekao da moraju da pređu taj most između Dejtona i procesa proširenja EU. Taj most se zove Sejdić – Finci“, naveo je evropski komesar.

Dodao je da i EU ima svoju odgovornost.Međjunardona zajednica stoji iza Dejtonskog sporazuma, podsjetio je File, dodavši da su u EU svjesni da rješavanje ovog problema zavisi od hrabrosti bh političara da pređu taj most.

„Jer nakon što ga pređu postoje mnogo jače garancije da će kroz proces proširenja zaštiti interesi BiH. Tu su i brojne negativne posljedice, koje nismo do sada razmatrali. Možda je došlo vrijeme da kažemo: A – zemlja krši međunarodne obaveze. B –kršenje međunardnih obaveza donosi i određene posljedice. Nadam se da nećemo biti primorani da preduzimamo bilo kakav korak prema tome“, kazao je Stefan File.

Najavio i da će o ovom problemu zvaničnici Unije preko visokog predstavnika još jednom razgovarati sa liderima u BIH. Kaže da je došlo vrijeme da se ponovo sjede za sto, kako bi se napravio napredak .

Odgovarajući na pitanje kako BIH može kredibilno pregovarati sa Unijom ako je podijeljena unutra, File je rekao, da smatra da BIH može i treba da ide naprijed.

„Jer to je zapravo jedini put. Govorimo o viziji, a ne o rješavanju svih problem za nekoliko dana ili sedmica, to će biti dugotrajan proces. Nudimo bh političarima i građanima da se vodi računa o njihovim interesima, i da će kada budu država članica EU, postati ponosna i samopouzdana zemlja zapadnog Balkana“, kazao je on.

Na konstataciju novinara da se o državi ne može pregopvarati evropski komesar za proširenje je kazao da BiH može postati članica EU, onakva kakva je sada.

„Ali u tom procesu mi ćemo ukazati na nekoliko pitanja iz ustavnog okvira. Naša želja je da pomognemo bh politčarima i narodu BIH da trasnformišu državu u modernu evropsku zemlju .To je naš cilj – pomoći u tom procesu“, zaključio je evropski komesar za proširenje.
XS
SM
MD
LG