Dostupni linkovi

Zvaničnici Srbije tvrde da je blizu dogovor sa radnicima kragujevačkog Fijata


Predstavnici radnika kragujevačkog Fijata na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 25. jun 2022.
Predstavnici radnika kragujevačkog Fijata na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 25. jun 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 25. juna da je "blizu dogovor" sa radnicima automobilske industrije "Fijat" iz Kragujevca i da je država izašla u susret "dobrom delu zahteva radnika".

"Sa Stelantisom (kompanijom u čijem sastavu posluje kragujevačka fabrika Fijat) ćemo nastaviti da radimo, da bismo dobar deo obaveza prema radnicima mogli da ispunimo. Kao što i oni (radnici) znaju, moraju da postoje kompromisi", rekao je Vučić na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa radnicima.

Izrazio je očekivanje da će razgovori "sa uspehom biti privedeni kraju".

"Do srede završavamo sve razgovore sa Stelantisom. Nema šta da mi veruju ili ne (radnici Fijata), u sredu idu otpremnine, videće i sami", rekao je on.

Radnicima se zahvalio na korektnosti, dodavši da su razumeli zakonska ograničenja.

Šta su poručili radnici?

Pregovaračka delegacija radnika iz Fijata rekla je nakon sastanka da će o dogovoru sa predstavnicima države prvo razgovarati sa ostalim radnicima, ali da veruju da će prihvatiti uslove, prenela je televizija N1.

Dogovorena je zaštita ranjivih grupa radnika i biće poslova u Kragujevcu, a razgovaralo se i o većim otpremninama, rekli su iz delegacije radnika za N1.

Dodali su da je dogovor sa sastanka da o detaljima dogovora ne pričaju javno i da će epilog biti poznat sledeće nedelje.

Nekoliko stotina radnika kragujevačke fabrike automobila Fijat blokiralo je 22. juna na nekoliko časova deo autoputa kroz Beograd tražeći od Vlade Srbije rešenje za probleme koje imaju sa kompanijom "Stelantis".

Radnici fabrike od sredine maja traže od Vlade Srbije da ih zaštiti od odluke kompanije da se 1.500 radnika od ukupno 2.000 zaposlenih proglasi za tehnološki višak, uz mogućnost odlaska na rad u Slovačku do 2024. godine.

XS
SM
MD
LG