Dostupni linkovi

Blater pred reizborom za čelnika FIFA-e


Joseph S. Blatter
Joseph S. Blatter
David Bernstain, predsjednik Engleske fudbalske asocijacije, uoči početka reizborbnog kongresa FIFA-e u Cirihu, precizno je opisao stanje u Svjetskoj fudbalskoj asocijaciji.

“Mi smo predmet opštih kitika vlada, sponzora, medija i svjetske javnosti. U takvim uslovima reizbor se pretvorio u trku za samo jednog konja. Po mišljenju naše fudbalske asocijacije, ovo bi trebalo izbjeći, za dobro i FIFA-e ali i samog predsjednika. Reizbor bez protivkandidata daje manjkav mandat", kaže Bernstain.

No, zahtjev Engleske i Škotske fudbalske asocijacije odbijen je. Od 208 prisustnih delegata, 172 su glasala su protiv iako je jedni kandidat, aktuleni predsjednik, Josep Sep Blater i sam koliko do juče bio pod sumnjom i tek u finišu izborne trke, u kojoj su na kraju otpali svi protivkandidati, uspio da se oslobodi optužbi o umiješanosti u korupciju.

Blater je i sam na otvaranju Kongresa priznao da je stanje upravo kako ga je opisao Bernstain.

"Mislio sam da živimo u svijetu fair playa, poštovanja i discipline ali moram priznati da to nije slučaj, više nije tako, zbog naše piramide, čuvene FIFA piramide, koja se trese iz baze. To je opasno”, ustvrdio je Blater.

Zabrinutost fudbalskih sponzora

Mohamed bin Hammam
Sep Blater bio je jedini kandidat na izbornom kongresu u Cirihu, pošto se Mohamed bin Hamam povukao iz trke prošle nedjelje.

Etički komitet suspendovao je Hamama zbog sumnje da je podmitio delegate Karipske fudbalske unije. Iz istog razloga suspendovan je i potpredsednik FIFA-e Džek Vorner.

Blater je u srijedu u Cirihu rekao da će FIFA, ako on bude izabran, u narednom periodu riješiti ovu aferu i ispitati sve navode i optužbe o korupciji.

“Okupili smo se ovdje da iskažemo jedinstvo i solidranost.
Blater je obećao da će FIFA, ako on bude po četvrti put reizabran, a biće pošto nema protivkandidata, riješiti ovu aferu i ispitati sve navode i optužbe o korupciji.

Svi znamo da je FIFA brod u brzim vodama, mogu čak reći i u mutnim vodama, ali brod mora biti vraćen na pravu rutu“, rekao je Blater i nastavio euforično:

“I kako sam ja kapetan tog broda, to je moja obaveza i odgovornost. Ali ja to jedino mogu udraditi uz vašu pomoć, jer ste FIFA vi, nacionalne asocijacije 208 federacija prisustnih ovdje. Siguran sam i saglasan da ćete me slijediti i da možemo riješiti sve ove probleme unutar FIFA-e.”

U međuvremenu medji prenose zabrinutost velikih fudbalskih sponzora zbog štete koja je nanešena ozbiljnim optužbama za korupciju, dok je predsjednik Njemačke fudbalske federacije Teo Cvancinger pozvao FIFA-u da preispita odluku da Katar 2022 . bude organizator Svjetskog fudbalskog prvenstva.
XS
SM
MD
LG